Koronavírus: alig tudott levegőt venni, kórházba került a csepeli polgármester

Koronavírus: alig tudott levegőt venni, kórházba került a csepeli polgármester

Borbély Lénárd (Fotó: Borbély Lénárd Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kórházba került Borbély Lénárd (Fidesz–KDNP) csepeli polgármester, aki múlt héten számolt be róla, hogy koronavírusos – derül ki hétfő reggeli Facebook-bejegyzéséből.

„A koronavírus megbetegedés óta az állapotom nem javult, csak napról napra rosszabb lett. És ez is elég változó módon. Szombat este már alig tudtam levegőt venni, és így már a beszéd sem nagyon ment. Ki kellett hívni a mentőt és kórházba kerültem. Itt kiderült, hogy kétoldali tüdőgyulladást kaptam, az immunrendszerem összeomlott, és a véroxigén szintem folyamatosan csökken. Ezért jelenleg oxigénnel segítenek, de ezek a napok meghatározóak, hogy javulok-e, és hogyan tovább. Szombat este óta szteroidos gyógyszert, antibiotikumot és egy további gyógyszeres kezelést kapok” – írta.

Hozzátette: „Jelenleg azért vagyok jobban, mert kapok levegőt. Aki ezt nem élte át, az nem is nagyon tudja elképzelni, milyen érzés. Mindenesetre nem könnyű leírni.39 éves vagyok, minden hétköznap sportolok, sokszor hétvégén biciklizni járok, folyamatosan vitamint szedek.”

Bejegyzése végén pedig arra kért mindenkit, hogy „tartson be minden kormányzati óvintézkedést, leginkább a saját érdekében. Kerüljék el a zsúfolt helyeket, a testi kontaktust, ne menjenek tömegbe. Hordjunk maszkot és tartsunk távolságot. A személyes példám jól megmutatja, hogy a koronavírus nem válogat és főleg azt, hogy nagyon alattomos.”

https://www.facebook.com/borbely.lenard.csepel/posts/3953372118009683

Az egyik csepeli alpolgármester, a szintén fideszes Ábel Attila is koronavírusos lett, ezt vasárnap közölte a Facebook-oldalán. „Szombat este kaptam meg a pozitív teszteredményemet. Egy hete vannak tüneteim” – írta.

„A koronavírus azonban nálam nem a tipikus tünetekkel érkezett. Az első napon csak némi megfázásos előérzetem volt borsódzó háttal, szemfájdalommal, ami évente párszor – főként ősszel-tavasszal – amúgy is előfordul. Magas láz, szagvesztés, ízlésvesztés mutatóba sem. És akkor is volt negatív tesztem, amikor már jó eséllyel én terjesztettem a kórt otthon, a családomon belül” – tette hozzá.

„Nálam a negyedik nap volt a legnehezebb, akkor tényleg pocsékul voltam. Az utána következő három napban már egészen tűrhetően lettem – de megmaradt a folyamatos fejzúgás, torokfájás, köhögés. A szagvesztés a hatodik napon történt, és az elmúlt napokban nem változott semmit a betegégérzet, mintha csak nem dőlt volna el, hogy mi lesz. ... Így állunk most. Köhögök, napok óta nincs súlyosabb tünetem, zúg a fejem, patthelyzet” – tette hozzá Ábel Attila.

Azt is kifejtette saját hibás teszteredménye kapcsán, hogy „el kell felejteni a mantrát, hogy tesztelni, tesztelni, tesztelni. A tesztelésnek inkább akkor van értelme, amikor igazolják a már kialakult betegséget. Nekem is akkor lett pozitív a tesztem, amikor napok óta tüneteim voltak. Előtte negatív tesztem volt, és úgy fertőztem. Vagyis a teszt a fertőzöttek felderítésére kevésbé alkalmas, mivel túl sok benne a hiba, és hamis biztonságérzetet adhat.” Mondjuk a következő mondatban hozzátette, hogy egy gyorsteszt volt, ami hibásan negatív értéket mutatott akkor, amikor még nem voltak tünetei – a gyorstesztekről ugyanakkor lehet tudni, hogy nem feltétlenül megbízhatóak, az új, már megbízható antigén alapú gyorstesztek pedig kimondottan akkor mutatnak pozitivitást, ha tünetei vannak a betegnek, mint az Müller Cecília tiszti főorvos ismertette múlt héten.