Koronavírus: elhunyt 21 beteg, mindössze 164 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: elhunyt 21 beteg, mindössze 164 új fertőzöttet találtak

Spiró Melinda szájsebész szakorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 22-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kedd reggeli adatok szerint elhunyt 21, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 164 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hivatalos tájékoztató oldal. Ezzel a járvány kezdete óta összesen 802 510-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 581-re, a gyógyultaké 671 392-re emelkedett. Utoljára tavaly októberben haltak meg ennyire kevesen koronavírusban.

Eközben az aktív fertőzöttek száma 101 537 főre csökkent. 1417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 159-en vannak lélegeztetőgépen. 

A kormányzati portálon azt írták: eddig 5 026 529 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 072 940-en már a második adag vakcinát is megkapták. Jelenleg Pfizer, Sinopharm és nagyon korlátozott mennyiségben még Szputnyik és AstraZeneca oltás foglalható.   

Hatósági házi karanténban 12 376-an vannak, a mintavételek száma 5 750 359-re nőtt.

A tájékoztató honlapon emlékeztetnek arra, hogy az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, és sok korlátozás megszűnt. Ugyanakkor minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével –, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.