Koronavírus: Elhunyt 4 krónikus beteg, 23 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Koronavírus: Elhunyt 4 krónikus beteg, 23 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Koronavírus térkép 2020. május 28.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A hivatalos honlapon található adatok szerint elhunyt újabb 4 krónikus beteg. Ezzel 509 főre emelkedett az elhunytak száma, 1996-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre mérséklődött, ami 121 fős csökkenést tükröz. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Jelenleg 404 koronavírusos beteget ápolnak még kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Csökkent a hatósági házi karanténban lévők száma, az egy nappal korábbi 11 616 főről 11 525-re. A mintavételek száma 174 011-re nőtt. Az elmúlt napokhoz képest nem észlelhető látványos változás akár az elhunytak, akár az igazolt fertőzöttek számának növekedésében, a járvány gyorsulásától tehát egyelőre nem kell tartani.

Mint a honlapon írják, a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket.