Koronavírus: emelkedőben a fertőzöttek és a betegek száma, a szennyvízminták is romlanak

Koronavírus: emelkedőben a fertőzöttek és a betegek száma, a szennyvízminták is romlanak

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt héten összesen 10 255 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 951 079 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt héten elhunyt 40 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 736 főre emelkedett – közölték szerdán a hivatalos oldalon. A gyógyultak száma 1 883 085 főre, az aktív fertőzöttek száma pedig 21 258 főre nőtt. Jelenleg 866 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban pedig 1083-an vannak. A beoltottak száma 6 412 843 fő, közülük 6 199 845 fő a második, 3 887 027 fő a harmadik, 311 547 fő már a negyedik oltását is felvette. A fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt hetekben enyhén emelkedett – írták.

Az aktív fertőzöttek száma 5351-gyel nőtt az elmúlt szerdai adatközléshez képest, a kórházban ápoltaké 238-cal,a  lélegeztetőgépen lévőké pedig 1-gyel.

A 28. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban további emelkedést mutat. A vizsgált mintavételi helyek többségében emelkedés figyelhető meg (22 mintavételi helyből 17 esetben). 5 mintavételi ponton stagnál a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja, csökkenés egyik vizsgált városban sem tapasztalható. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 4 mintavételi helyen az emelkedett, míg 18 mintavételi helyen a mérsékelt kategóriába esik – közölte szintén szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Békéscsabán, Tatabányán és Pécsen már emelkedett, de emelkedő a koncentráció.

A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól. A kórházi oltópontokra jelenleg pénteken 14 és 19 óra között lehet menni időpontfoglalással vagy akár anélkül is, augusztustól pedig ismét két oltási nap lesz – írták a hivatalos koronavírus-honlapon. 

Címkék: koronavírus