Koronavírus: erőteljes romlásnak indultak a szennyvízadatok

Koronavírus: erőteljes romlásnak indultak a szennyvízadatok

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szennyvízminták SARS-CoV-2 koncentrációja az előző hetek lassú ütemű növekedéséhez képest erőteljes emelkedést mutatott Budapesten, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Tatabányán, valamint a Budapest környéki agglomerációban. Csökkenés egyedül Miskolcon volt tapasztalható – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden.

Hozzátették: a vizsgált települések közel felében már emelkedett koronavírus koncentrációt mértek a 42. héten.

Közben a 24.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány napi adataiban az ősz első hetei nem hoztak drasztikus változást, október közepén viszont hirtelen megugrottak a főbb mutatók. Tavaly október közepén naponta átlagosan 1276 új fertőzöttet regisztráltak, egy évvel később másfélszer annyit, 2018-at. A múlt heti érték nem csak 2020 azonos időszakához hasonlítva magas: egy héttel korábban csak feleannyi, 990 fertőzöttet találtak az országban napi átlagban. Kórházban ötödével kevesebb embert ápolnak, mint tavaly ilyenkor (1651, illetve 1308 fő), de hatvan százalékkal többet, mint egy héttel korábban, amikor 819-en szorultak kórházi ápolásra a koronavírus miatt. Lélegeztetőgépen nagyjából annyian vannak, mint tizenkét hónappal korábban (169-en vannak most, és 172-en voltak egy éve), az előző héthez képest viszont, amikor 120-an kaptak mesterséges lélegeztetést, negyven százalékos a növekedés.