Koronavírus-járvány: még júniusban sem tértek magukhoz az üzletek

Koronavírus-járvány: még júniusban sem tértek magukhoz az üzletek

Fotó: Unsplash/Fikri Rasyid

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június első felében a kasszaadatok szerint 3,7 százalékkal kisebb volt a boltok bevétele a korábbinál, ami rosszabb a májusi 2,6 százalékos elmaradásnál. Ráadásul az élelmiszerboltokban árumennyiségben is kevesebbet vásároltunk, a webáruházak megugrása pedig kisebb az áprilisi csúcsnál - írja a Blokkk.com kereskedelmi szakblog.

Korábban azzal számoltak, hogy az április mélypont után a május és a június a fokozatos kilábalás időszaka lesz, de némi meglepetésre a májusinál gyengébb a júniusi első félidő – írja a portál.

Mint emlékeztet, a korábbi várakozások arról szóltak, hogy majd a harmadik negyedévben térhet a nulla körüli szint környékére a kiskereskedelmi szektor, esetleg némileg már felette is lehet. A szakblog szerint most ez a „felette” bizonytalanná vált. Az utolsó negyedév, a Black Friday és a karácsony hozhat még némi lendületet, így kedvező esetben összességében visszaesés nélkül léphet túl a 2020-as esztendőn a boltos világ.

A Blokkk.com szerint egyes iparcikkes területek – mint például a híradástechnikai piac – már növekedtek júniusban, de a ruházat még mindig nem talált magára. A benzinkutak bevétele június első felében pontosan harmadával volt kisebb a korábbinál, de volt árcsökkenés is.

Az élelmiszerboltoknál mindössze 1,5 százalékos folyóáras (kasszaadat) növekedés látszik, ami a korábbi hónapoknál kisebb (a járvány előtti spájzolás nyilván szerepet játszik ebben), így az 5 százalék körüli élelmiszerdrágulást számolva ez az adat 3-4 százalékos volumencsökkenést takar. A portál kiemeli, hogy a külföldiek élelmiszer-vásárlásának elmaradása is lehúzta a mérleget, amely például 2019-ben 250 milliárd forint környékén járt.

Ami a webáruházakat illeti, júniusban már csak másfélszeres volt a megugrás, miközben áprilisban még kétszeres volt a növekedés.