Koronavírus: Újabb rekord a fertőzöttek számában, húsz beteg elhunyt

Koronavírus: Újabb rekord a fertőzöttek számában, húsz beteg elhunyt

Magyarország koronavírus-térképe 2020. október 10-én (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1374 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 36 596 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ez újabb negatív csúcsot jelent, a korábbi rekordot október 2-án regisztrálták, amikor 1322 új esetet találtak egy nap alatt.

Elhunyt 20 beteg, így az elhunytak száma 933 főre emelkedett. Az áldozatok az idősebb korosztályból kerültek ki, a legfiatalabb egy-egy 62 éves nő és férfi voltak. 9683-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 980 fő. Az aktív fertőzöttek 33, az elhunytak 47, a gyógyultak 34 százaléka budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen – derül ki a hivatalos kormányzati honlap szombati tájékoztatásából. Valószínűleg a dinamikus adatszolgáltatás azt jelenti, hogy a friss kórházi adatokban jelentős pótlások történtek. Ennek eredményeként ugorhatott hatalmasat a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is. A dinamikus adatszolgáltatás elrendelése talán annak is köszönhető, hogy egy múlt szombaton elhunyt 39 éves tanár napokig nem került be a koronavírus-statisztikákba.

A mintavételek száma 11 719-el nőtt egy nap alatt, jelenleg összesen 815 367 tesztet végeztek el. Hatósági házi karanténban 22 780-an vannak.

Az új fertőzöttségi szám azt sugallja, hogy a koronavírus-járvány erősödik Magyarországon, és ez így is lehet, de valójában sötétben tapogatózunk, amint erről Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője is beszámolt az InfoRádiónak. Mint elmondta „az adataink azt húzzák alá, hogy nem tudjuk a mostani tesztelési kapacitásunkkal az összes esetet detektálni, hanem csak ennek egy részét. Tehát menne még följebb az a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, annak pedig a szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy hét vagy egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni.”

Mint írják, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is. Ezért, ahogy az az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, az egészségügyi védekezés, a kórházi munkaszervezés és az esetleges vezénylések hatékony megszervezése érdekében a kórházaktól még teljesebb körű, valós idejű adatszolgáltatást kérnek a kórházban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetést igénylők számáról.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. 

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartani kell a szociális távolságot, gyakran és alaposan kell kezet mosni. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.