Koronavírus: visszavonta 11 pontos javaslatcsomagját Szabó Tímea

Koronavírus: visszavonta 11 pontos javaslatcsomagját Szabó Tímea

Szabó Tímea, az Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Jobbra Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Visszavonta Szabó Tímea azt a határozati javaslatot, amiben többek között a tömegközlekedés használatának korlátozását javasolták. A Párbeszéd a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében vázolt fel 11 pontot, amik között korlátozó intézkedések, illetve kiterjedtebb tesztelési előírások is szerepeltek.

Előbbiek között követelték, hogy állítsák vissza a vásárlási idősávot 9 és 11 óra között az idősek számára, továbbá tiltsák be a szórakoztató és kulturális eseményeket, a mindenféle magánrendezvényeket a vendéglátóhelyek kivételével. Azt is akarta a párt, hogy a középiskolákban és egyetemeken rendeljenek el távoktatást, továbbá legalább kéthetente minden egészségügyi dolgozót, pedagógust és szociális dolgozót teszteljenek koronavírusra.

A legnagyobb visszhangot viszont az váltotta ki, hogy a Párbeszéd korlátozni akarta a tömegközlekedés használatát. A határozati javaslatban az szerepelt, hogy „a tömegközlekedés csak munkába járáshoz, valamint idősgondozáshoz, gyermekek gondozása érdekében legyen igénybe vehető, vagy akkor, ha élelmiszerbolt, gyógyszertár ötszáz méteren belül nem elérhető, s csak azon esetekben, ha egyéni közlekedés igénybevételére nincs mód.”

Minderre aztán a kormánymédia csapott le, úgy keretezve a hírt, mint hogy a Párbeszéd meg akarja tiltani a nyugdíjasoknak a tömegközlekedés használatát. Ez amiatt merült fel, minthogy a fővárosban a legtöbb háztartás esetében elérhető ötszáz méteren belül élelmiszerbolt, munkába pedig már eleve nem járnak. A javaslat ugyanakkor nemcsak számukra korlátozta volna a szabad mozgást, hanem mindenki esetében, aki épp állást keres vagy home office-ban dolgozik, továbbá nem rendelkezik személygépjárművel.

A határozati javaslatot viszont Szabó Tímea – mint az az iromány adataiból is kiderül – időközben visszavonta.