Koronavírusban halt meg egy romániai férfi Németországban: Visszaüthet a mezőgazdasági idénymunka?

Koronavírusban halt meg egy romániai férfi Németországban: Visszaüthet a mezőgazdasági idénymunka?

Fotó: Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Koronavírusban elhunyt egy 57 éves romániai mezőgazdasági idénymunkás Németországban, ettől függetlenül a tervek szerint májusig 80 ezer kelet-európai szezonális munkavállaló utazhat be Németországba. Magyarországon is hiányozhat 25-30 ezer, főleg erdélyi idénymunkás idén. A gazdák szeretnék, ha a visszatérő erdélyi családok meghívólevéllel idén is beléphetnének az országba.

Koronavírusban elhunyt egy 57 éves romániai mezőgazdasági idénymunkás Németországban, Baden-Württemberg tartomány egyik településén, Bad Krozingenben. A férfi számos társával a spárgaszüretre érkezett Németországba, a Spiegel hetilap értesülése szerint már március 20-án. Azóta sokan követhették, miután a német szövetségi kormány úgy határozott: áprilisban és májusban 40-40 ezer szezonális munkás beutazását teszi lehetővé. Őket az érkezéskor orvosi vizsgálatnak vetik alá, betegség esetén hazaküldik őket, a munkavégzés során is be kell tartaniuk a járványvédelmi szabályokat, és nem utazhatnak az országon belül, vagyis a repülőtérről a termelőknek kell őket a munkavégzés helyére fuvaroznia. A német termelők nem csak Romániában toboroznak intenzíven, hanem ukrán, magyar és bolgár nyelven is közzétették felhívásukat.

A nagy spárga hadművelet koronavírus idején - Katonai rendeletet ír át, reptereket nyit meg | Magyar Hang

A romániai munkavállalók kezdetben a járványvédelmi távolságtartásra ügyet sem vetve, tömegbe verődve indultak el Romániából Németországba, hogy idénymunkát vállaljanak a mezőgazdaságban. Április közepétől négy-hat héten át ez elsősorban a spárga betakarítását jelenti. Németország Európa legnagyobb spárgatermelője-és felvásárlója, és a spárgaszedés – amelyet más években többnyire kelet-európai vendégmunkások végeznek – a koronavírus idején komoly kihívás elé állította a német termelőket.

A román férfi a biztonsági intézkedések ellenére valószínűleg Németországban kapta el a fertőzést a Die Zeit német hetilap tudósítása szerint. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a munkáltató nem tartotta-e be a járványvédelmi előírásokat, vagy a munkavállaló nem viselkedett szabályosan. A hetilap ellentmondásosnak tartja, hogy bár most is szigorú korlátozások vonatkoznak az emberek közötti érintkezésre Németországban, és a nagyobb rendezvények már biztos, hogy nem lesznek engedélyezettek augusztus előtt, mindeközben a spárga betakarítására egyfajta kivételt képez.

A hetilap szerint Horst Seehofer szövetségi belügyminiszternek (CSU) és Julia Klöckner szövetségi agrárminiszternek (CDU) számolnia kellett azzal, hogy a tömegesen utaztatott szezonális munkások között – akik közül sokan a rizikócsoporthoz tartoznak – elterjed a vírus. A Die Zeit arról is írt: már korábban is lehetetlen körülmények között, tömegszállásokra bezsúfolva dolgoztak a kelet-európaiak.

A koronavírus-helyzet világossá tette, hogy nélkülük nem életképes a német mezőgazdaság, a munkaerőhiányt intenzív állami munkaközvetítéssel próbálták pótolni, bevonva a diákokat és a koronavírus miatt súlyosan érintett szektorok állás nélkül maradt munkavállalóit, például a vendéglátóipari dolgozókat. Jóllehet, a tapasztalatlan munkaerői is nagy kihívást jelenthet, ezzel a megoldással kapcsolatban Franciaországban például kifejezetten rossz tapasztalatai voltak egyes termelőknek.

A mezőgazdasági munkaerő hiánya nem csak Németországban probléma, hanem Magyarországon is. A Fruitveb Zöldség-és Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet megkezdte a munkaközvetítést, amelyet az agrártárca menet közben átvett tőlük. Ugyanakkor március végén megszületett a kormánydöntés arról is, hogy a magyar-román határon a határszakasz 30 kilométeres körzetén belül lehetséges a munkavállalási célú ingázás.

Spárgaszedési hadművelet koronavírus idején | Magyar Hang

A Fruitveb elnöke, Ledó Ferenc elmondta a Magyar Hangnak: a szervezet szeretné, ha meghívólevéllel is fogadhatnák a gazdák azokat az erdélyi családokat, akikkel évről évre együtt dolgoznak. A spárga szedését is nagyrészt ők végezték el, szintén idénymunkában, a munkaadók által biztosított szállásokon. Ledó Ferenc szerint a járványvédelmi szabályok betarthatóak, és erre ügyelnek is a gazdák, hiszen nem akarják, hogy leálljon a munka.

Magyarországon tavaly 10-15 ezer idénymunkás hiányzott, idén ez a szám magasabb lehet, mert a koronavírus megnehezíti a más országokból érkező vendégmunkások felfogadását. Ledó Ferenc pontos számot nem tudott mondani lapunknak, a Növekedés.hu gazdasági portál arról írt, hogy ágazati összesítések szerint összesen 25-30 ezer külföldi – elsősorban erdélyi – munkás dolgozik idényjelleggel a magyar kertészetekben.

A magyar helyzetről részletesebben a nyomtatott Magyar Hang friss, április 17-i számában beszélt a Fruitveb elnöke, Ledó Ferenc. Keresse a lapot április 17-től 23-ig az újságárusoknál, vagy digitálisan bármeddig!

Fizessen elő kedvezményesen a Magyar Hangra, hogy a következő számot már csak a postaládájából kelljen kivennie! Választhatja a digitális példányt is, akkor még a postaládáig sem kell kimennie!