Korunk Szent Johannája vagy politikai báb?

Korunk Szent Johannája vagy politikai báb?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Adott egy jómódú svéd család, a rendező apa, az operaénekes anya és két lányuk. A sikeres nő a színpadon, az apa a háztartásban próbálja a legjobbat nyújtani. Idillinek tűnő életük azonban teljesen megváltozik, mikor nagyobbik lányuk, Greta szembesül az emberiséget fenyegető klímakatasztrófával. Depresszióba esik, némaságba burkolózik, az ételtől teljesen elfordul, két hónapig szinte semmit nem eszik, emiatt egy időre a növekedésben is megáll. A család minden erejét összeszedve küzd Gretáért, akinél időközben az autizmus enyhébb formáját, Asperger-szindrómát, figyelemzavart és kényszerbetegséget diagnosztizálnak.

A szülők hathatós küzdelmének köszönhetően a lány állapota szép lassan normalizálódik, Greta figyelme pedig egyre inkább a klímaváltozással járó problémákra összpontosul. És egy szempillantás alatt fenekestül fordul fel vele minden: a lány, akinek a kutyáján kívül nem létezett a külvilág, a globális felmelegedés elleni küzdelem arcává vált, Svédország legbefolyásosabb nőjévé kiáltották ki, felterjesztették Nobel-békedíjra, a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta, audiencián járt a pápánál, Európa politikai és gazdasági vezetői fogadták, hajóval szelte át az Atlanti-óceánt, hogy felszólalhasson a szeptember végi New York-i ENSZ-klímacsúcson.

Greta Thunberg jelenleg a világ legmegosztóbb személyisége, akire sokan kígyót-békát kiáltanak, mások hősként, egyfajta modern Szent Johannaként tisztelik. És ahogy annyi mindenben, a szélsőséges vélemények között itt is elvesznek a józan gondolatok azzal kapcsolatban, amire a maga módján és saját kultúrája által meghatározott helyzetből, a komfortzónából épphogy kilépve próbálja felhívni a figyelmet ez a 16 éves svéd tinédzser. Merthogy a bőség okozta klímaváltozásról és annak a világunkra gyakorolt valós következményeiről nemcsak beszélni kell, de világszinten valódi megoldásokat találni a folyamat csillapítására. A Greta Thunberg-jelenség újabb kampányfogásának is lehet tekinteni a nemrég magyarul is megjelent Ég a házunk című kötetet, amelyben a család vall őszintén arról a helyzetről, mely elvezetett odáig, hogy Greta tavaly nyáron a svéd parlament előtt elindítsa a pénteki iskola helyetti klímasztrájkot, melyhez mára már 1,6 millióan csatlakoztak a világ 133 országából.

A Thunberg-Ernman család nyíltan vállalja hétköznapjait, azt, hogy milyen áldozatokat kellett hozniuk gyerekeik felépüléséért a szülőknek, mert nemcsak Gretáról, de a kisebbik lányról, Beatéról is kiderült, hogy nemcsak Asperger-, de más pszichés szindrómával is küzd. A közösen megírt könyv ugyan csapong a magánéleti és a környezetvédelemmel kapcsolatos témák között, mégis érdekes olvasmány lehet annak, akit behatóbban érdekel, ki az a kamasz, aki mostanság kioktatja a világhatalmak vezetőit.

Greta Thunberg – Svante Thunberg – Beata Ernman – Malena Ernman: Ég a házunk, Corvina Kiadó, 2019. 3500 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg, 2019. október 4-én.