Kósa Lajos és Orbán Viktor focimeccsről hívta Bajnai Gordont

Kósa Lajos és Orbán Viktor focimeccsről hívta Bajnai Gordont

Bajnai Gordon (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még informális kapcsolat sem volt a Bajnai-kormány ideje alatt Bajnai Gordon miniszterelnök és Orbán Viktor között – derül ki abból az interjúból, amely a 168 Óra Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya című könyvében jelenik meg napokban és amelyből a hetilap e heti száma közöl részleteket. (A könyvet a Bajnai-kormány megválasztásának tizedik évfordulója adják ki.)

Bajnai a Fidesz távolságtartását azzal magyarázta, hogy a párt el akarta tolni magától a válságkezelő intézkedéseket. Sőt, a Fidesznek még kedvező is volt, hogy ezt nem Orbánéknak kell megtennie. Ennek ellenére előfordult, hogy beszélgetett a korábbi kormányfő a jelenlegivel. Egyik alkalommal a fideszes Kósa Lajos debreceni polgármesterként fordult Bajnaihoz, miután Debrecen szeretett volna elnyerni egy nukleáris fizikai kutatóközpont létesítésére kiírt pályázatot. Az akkori kormányfő a támogatását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a Fidesz nem támadja majd a szocialista kormányt, ha mégsem sikerül.

Kósa Lajos a Rómában rendezett Bajnokok Ligája döntőről hívta fel Bajnait, majd átadta a telefont Orbánnak, akivel ekkor néhány percet beszélgetett. Úgy emlékszik, Orbán azt mondta neki, hogy a Fideszben úgy működnek a dolgok, hogy minden témának felelőse van: ha sikerül az adott projekt, jó, ha nem, ő a hibás. Azaz ennek a projektnek a felelőse Kósa Lajos volt, azaz kudarc esetén is övé a felelősség. Mi tesszük hozzá, hogy egyébként a nemzetközi pályázaton nem Debrecen futott be.

Ezenkívül a Puskás-díj átadóján, majd a 2010-es választás után Lech Kaczynski temetésén beszéltek személyesen. Utóbbin szegezte Bajnai Orbán Viktornak a kérdést: mikor veszi át a kormányzást. „Mosolygott, és valami olyasmit mondott, hogy időben át fogjuk venni”. Bajnai Gordon a kötetben egyébként azt is kijelentette, hogy egy normális országban belőle már nem lesz miniszterelnök.