Kósa Lajos: Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk

Kósa Lajos: Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk

Simonka György és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2019. július 12-én (Fotó: Simonka György Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk” – így reagált a Népszava kérdésére Kósa Lajos Fidesz-alelnök arra, hogy a legfőbb ügyész szerint a kormánypárti politikus két esetben elérte, hogy számára kedvező törvénymódosítást hajtsanak végre a parlamentben.

Kósa Lajos kifejtette, hogy Simonka nem terjesztett elő semmilyen törvényjavaslatot (ezt az ügyészség sem állítja). – A Fidesz-frakció kizárólag a közjó érdekében, általános szabályzási igénnyel terjesztett elő vagy fogadott el törvényjavaslatokat – mondta Kósa, aki 2016-ban frakcióvezető volt, szerinte a vádiratban szereplő mondat csak „bizonyíték nélküli vélelem”.

A Fidesz-frakció pedig úgy nyilatkozott, hogy „kizártnak tartjuk, hogy Simonka György kérésére a parlament bármilyen törvényt módosított volna. Amit ön említ, az egy folyamatban lévő büntetőügy vádiratában, és nem egy ítéletben szerepel”.

A befolyásolásra már a vádirat is utalt, ám eddig nem volt világos, mely jogszabályok esetében ért el Simonka módosítást. Polt Péter legfőbb ügyész a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek adott válaszában azonban leírta, Simonka érdekei szerint módosult a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvény, valamint a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelete.

Simonka György mindkét esetben a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményeit igyekezett tompítani, mert el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetni. Azonban – mint írja a legfőbb ügyész – ezzel sikertelenül próbálkozott a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft., valamint a Paprikakert TÉSZ Kft.

Hadházy Ákos a történtekről tartott sajtótájékoztatóján felvetette, hogy a módosításokat jegyző képviselőket felelősségre kellene vonni. Szerinte a fideszes Jakab Istvánnak – aki az Országgyűlés alelnöke –, Győrffy Balázsnak – aki egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke –, valamint Fazekas Sándor volt agrárminiszternek ott lenne a helye a vádlottak padján Simonka György mellett.

Poltnak küldött válaszlevelében Hadházy megkérdezte a legfőbb ügyészt, hogy a szóban forgó képviselők mentelmi jogának felfüggesztését eddig miért nem kérte a parlamenttől.

Mint ismert, Simonka György és 32 társa ellen tavaly augusztusban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A 24.hu úgy tudja, Simonka György családtagjainak is a vádlottak padjára kell ülnie. Beszámolójuk szerint Simonka mellett további két fideszes országgyűlési képviselő rokonai is vádlottak lettek: Kerényi János regionális pártigazgató unokaöccsének és Varga Gábor hozzátartozóinak is felelniük kell a bíróság előtt.

A kormánypárti politikus büntetőpere az év elején kezdődött, és bár ő tagadta bűnösségét, nyolcan beismerték tettüket, amivel rontották a képviselő helyzetét. Köztük van két felszámoló is, akik bevallották, hogy megvesztegették őket.