Kovács Gergő: „Most is úgy gondolom, hogy fontosabb körzetekben ne induljunk rá az ellenzékre”

Kovács Gergő: „Most is úgy gondolom, hogy fontosabb körzetekben ne induljunk rá az ellenzékre”

Kovács Gergely (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élete legrosszabb hónapján van túl Márki-Zay Péter nyilatkozatai miatt, de ezzel együtt is annak örülne, ha az ellenzék legyőzné a Fideszt. Szerinte azzal tudnak a legtöbbet tenni a kormányváltásért, ha elindulnak, és elérnek 5 százalékot. A szavazóik nagyobb része nem szavazna más pártra, ezért nem gondolja, hogy az egyéni körzetekben rajtuk múlna az eredmény – erről beszélt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke, Kovács Gergő a Telexnek adott interjújában.

A pártelnök megerősítette: önállóan indítanak jelölteket a 2022-es választáson, bár elmondása szerint neki az volt „élete legszarabb egy hónapja”, amikor „MZP elkezdett könyörögni”, hogy ne szavazzanak rájuk az emberek. „15 éve csinálom ezt a pártot, és soha nem tapasztaltam ilyen gyűlöletet emberek részéről” – mondta erről az időszakról. 

Az indulásukat azzal is indokolta, hogy van valamennyi ember, akik rájuk akarnak szavazni, és nem az ellenzékre. „Ha ebből lesz 5 százalék, akkor ennyivel kevesebb fideszes lesz a parlamentben, és akár még múlhat is valami azon, hogy van-e ott öt-hat kutyapártos, akik biztos, hogy nem egy Fidesz-kormányt fognak támogatni” – mondta. 

Beszélt arról is: három-négy hónapja egy belső felmérésből az derült ki, hogy a szimpatizánsaik többsége nem menne el szavazni, ha a Kétfarkú Kutypárt nem indulna. A reprezentatív, négyezer főnyi minta nagyjából 40 százaléka mondta azt, hogy tudna az ellenzékre is szavazni. 

„Szerintem akkor tudunk tenni a legtöbbet a Fidesz leváltásért, ha elindulunk, és elérünk 5 százalékot, és ennyivel kevesebb fideszes fog beülni a parlamentbe. Ezt én tényleg így gondolom. ... Ha a Fidesz nyer, akkor nyilván ellenzéki párt leszünk, viszont ha az ellenzék győz, akkor ügyek és törvények mentén együtt lehet majd velük működni. Olyat semmiképp nem szeretnénk, hogy kötünk egy koalíciót, vagy valaki államtitkár lesz, és cserébe mindent megszavazunk négy éven át.” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mit csinálna a Kutyapárt, ha az ellenzék nem tudna önállóan kormányt alakítani, Kovács azt válaszolta: kívülről támogatnák. „Teljes koalícióba az én véleményem szerint nem mennénk bele, de erről sem volt még pártdöntés. De abban nagyon szívesen segítünk, hogy bárki más legyen kormányon, aki nem a Fidesz” – mondta.

Kovács ismét leszögezte: továbbra is úgy gondolja, hogy fontosabb körzetekben ne induljanak rá az ellenzékre, ám erről még nem hozott konkrét döntést a tagság. „A Kutyapárt egyéni jelöltjeinek az a funkciója, hogy 71 körzetben muszáj indítani jelöltet, csak így lehet listán a Kutyapártra szavazni, ilyen a választási rendszer. Ha több mint 71 helyen sikerül összegyűjteni az aláírást, akkor esetleg, az én véleményem szerint el lehet gondolkodni pár olyan körzet elengedésén, ami határeset. De egyelőre ez nem ment át a párt tagságán. Egyelőre abban egyeztünk meg, hogy először gyűjtsük össze legalább 71 helyen az induláshoz szükséges aláírásokat, és aztán majd meglátjuk.” – mondta a Telexnek. Összességében úgy gondolja: jót tenne ennek az országnak, ha ott lenne néhány kutyapártos képviselő a parlamentben.