Kövér László: A mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad

Kövér László: A mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad

Budapest, 2021. október 26.
Pál Tibor, a Várda Drink Zrt. ügyvezető igazgatója (k), miután átvette a Jonathán almapálinkáért odaítélt Magyarország legjobb pálinkája díjat az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny díjátadó ünnepségén a Parlament Felsőházi teremében 2021. október 26-án. Mellette Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a verseny fővédnöke (j) és Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Fotó: Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyaroknak az élet minden területén az értéket kell képviselniük az értéktelenséggel szemben – mondta az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keddi díjátadó ünnepségén az Országházban a rendezvény fővédnökeként a házelnök. Kövér László szerint elveszti az erkölcsi ítélőképességét, aki minőség dolgában sem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól. A magyar pálinka értéket képvisel, miután a termelők visszaállították a becsületét, és minden adott ahhoz, hogy a folytatás is sikeres legyen – tette hozzá.

Elmondta, hogy a pálinkafőzés gyökerei térben és időben szerteágazóak, hagyományát nemzedékről nemzedékre ápolták a történelmi Magyarország minden részén. Évszázadokkal ezelőtt úgy gondolták, hogy akit almával és pálinkával nem lehet meggyógyítani, annak már nincs emberi segítség. Születéstől a halálig az élet minden fordulópontjához tartozott valamilyen gyümölcspárlat, így volt öröm-, menyegző-, sirató-, arató-, avató- vagy pokolpálinka is. Kövér László a népi szólást idézte, amely szerint a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad. Bátorság nélkül a bölcsesség terméktelen, bölcsesség nélkül a bátorság vakmerő, ez magyarázhatja a két ital nagyszerű harmóniáját – tette hozzá.

A rendezvényen Nagy István agrárminiszter megköszönte a pálinkafőzőknek, hogy a termékeikkel megújították a magyar gasztronómiát. A miniszter a tárca feladatának nevezte a pálinka népszerűsítését, a minőségi pálinkafőzés támogatását, a kulturált fogyasztás ösztönzését, a hagyományok ápolását.

A rendezvényen átadták az idei verseny elismeréseit. Magyarország legjobb pálinkája a Várda-Drink Jonathán almapálinka lett 2021-ben.

(MTI)