Kövér Lászlóék megindokolták, miért kapott Tordai Bence 8 milliós büntetést

Kövér Lászlóék megindokolták, miért kapott Tordai Bence 8 milliós büntetést

Budapest, 2020. július 14. Kövér László, az Országgyûlés elnöke a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekrõl szóló kormánypárti javaslatot ismerteti az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. A házelnök kijelentette, hogy az Országgyûlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. MTI/Kovács Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négyhavi tiszteletdíjának megfelelő összeggel, több mint 8,2 millió forinttal csökkentette Tordai Bence (Párbeszéd) fizetését Kövér László házelnök egy fegyelmi vétség miatt – tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája pénteken az MTI-t, ami nem meglepetés, hiszen ezt Tordai korábban már közölte a nyilvánossággal.

Az Országgyűlés elnökének döntése szerint Tordai Bencétől azért vonják meg négyhavi tiszteletdíját, mert az Országgyűlés március 1-jei ülésnapján, az azonnali kérdések órájában telefonjával felvételt készítve az ülésterem hátsó sorai felé induló Varga Mihály pénzügyminiszter után sietett, majd akadályozta, amikor a miniszter vissza akart térni üléshelyére. Állításuk szerint Tordai Bence az azonnali kérdések után az ülésteremből távozó Varga Mihályt – az ülést vezető elnök kifejezett felszólítása ellenére – a folyosóra is követte, folytatva a zavaró magatartást – olvasható a dokumentumban.

Kövér László indoklása szerint Tordai Bence célzatosan hátráltatta az Országgyűlés ülésének egyik résztvevőjét az ülésteremben történő szabad mozgásában. Ebben az esetben a házelnök elrendelheti az országgyűlési képviselő kitiltását, illetve tiszteletdíjának csökkentését.

A döntés szerint a büntetés mértékét befolyásolta, hogy Tordai Bence az Országgyűlés jegyzője, akinek a házszabályi rendelkezések tiszteletben tartásán túl egyben azok betartatása és az Országgyűlés tekintélyének megóvása is törvényi kötelezettsége lenne. Az ellenzéki képviselő emellett az Országgyűlés jelenlegi ciklusában már negyedik alkalommal sértette meg a házszabályi rendelkezéseket. Tordai Bence a házelnöki döntés írásbeli közlését követő nyolc napon belül kérheti a mentelmi bizottságtól a döntés hatályon kívül helyezését.

Tordai Bence egyébként másképpen emlékszik vissza az eseményekre. – (...) odamentem egy mobiltelefonnal Varga Mihályhoz, és megkértem: küzdjünk együtt azért, hogy a kormány adja vissza azt a közel 10 milliárd forintot, amit a múlt év végén indoklás nélkül elvett a II. és a III. kerületi szakrendelőktől – állította a politikus. Hozzátette: Kövér indoklása teljesen alaptalan. „Udvarias és békés voltam a miniszterrel (Varga volt az, aki engem mellbe taszajtott), nem akadályoztam az ülést, vagy Varga Mihály szabad mozgását, de még csak hangos szó sem esett köztünk”