Köves Slomó: Kifejezetten szerencsétlen szóhasználat „fajok keveredéséről” beszélni

Köves Slomó: Kifejezetten szerencsétlen szóhasználat „fajok keveredéséről” beszélni

Köves Slomó (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mazsihisz után reagált Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija is Orbán Viktor szombati tusványosi beszédére, amiben „kevert fajokról” értekezett.

Köves a Neokohn portálnak úgy nyilatkozott: „Ha jól értem, a beszéd jelentős részben a nyugati zsidó-keresztény kultúra térvesztéséről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról szólt. A gondolatmenet ezen részével több tekintetben még azonosulni is lehet”. Később viszont azzal folytatta, hogy „ugyanakkor éppen a zsidó-keresztény civilizáció egyik alapértéke, hogy Isten minden embert a maga képmására teremtett”. – Így már csak ezért is kifejezetten szerencsétlen szóhasználat „fajokról, meg fajok keveredéséről” beszélni – vélte.

A Mazsihisz egyenesen úgy fogalmazott: komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségben Orbán Viktor beszéde. Közölték azt is, hogy Heisler András elnök találkozót kért a miniszterelnöktől.

A kormányfő egészen pontosan azt mondta szombaton: „(...) van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással”.