Köves Slomó kikéri magának, hogy az MTVA az ő nevével takarózik

Köves Slomó kikéri magának, hogy az MTVA az ő nevével takarózik

Köves Slomó (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszautasította a kormányhoz közel álló Köves Slomó, hogy az állami média vezetője rá hivatkozva védi Siklósi Beatrix kinevezését a Kossuth rádió csatornaigazgatójának.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijára hivatkozott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Papp Dániel, amikor alaptalannak nevezte a Kossuth rádió csatornaigazgatójává kinevezett Siklósi Beatrixot érő vádakat. Siklósi Beatrix kinevezése ugyanis nagy vihart kavart, több zsidó szervezet is tiltakozott amiatt, hogy antiszemita tartalmakat terjeszt. Papp Dániel ennek úgy akarta elvenni az élét, hogy Köves Slomó is bement a közmédia korábban Siklósi Beatrix által vezetett kulturális csatornája, az M5-ön műsorába, és nem említett semmilyen problémát Siklósi Beatrix személyével kapcsolatban.

Levélben védte meg Siklósi Beatrixet Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója | Magyar Hang

Köves Slomó szerint azonban ez nem érv. – Bízom benne, hogy nem nekem kell egyértelművé tennem a MTVA vezérigazgatója számára, hogy a közmédia nem a kinevezett szerkesztők és főszerkesztők hitbizománya, hanem a közé. Egy vallási vezető meghívása a közmédiába nem személyes szívesség, kegy, hanem közfeladat-ellátás, amit egy felelős vallási vezető feladatának megfelelően a képviselt értékek hirdetésére használ – fejtette ki az EMIH-hez közelálló Neokohn zsidó hírportálnak a vezető rabbi, aki leszögezte: mind személyesen, mind intézményesen Siklósi Beatrix összes korábbi – és legutóbbi – kinevezéseit elfogadhatatlannak tartja és tartotta.

– A rám történő nyilvános hivatkozást a leghatározottabban utasítom vissza és kikérem magamnak – mondta Köves a Neokohnnak. – Az esetenként Szálasi-idézetekkel nyitó Éjjeli menedék című műsor szerkesztőjének, Siklósi Beatrixnak a nézeteit egyaránt érzékletesen szemléltetik munkásságának rasszista és antiszemita képvilága, a Kuruc.infón hirdetett Magyar Média Iskola, vagy a Tokaj-hegyaljai zsidó zarándokokkal kapcsolatban tett Facebook-bejegyzései. Egy olyan ember, aki korábban a holokauszttagadó David Irvinggel, Budaházy Györggyel, ifj. Hegedűs Lóránttal készített műsort, semmilyen formában nem alkalmas a közmédia szolgálatára – fejtette ki a vezető rabbi.

Siklósi Beatrix kinevezését január 7-én jelentette be az MTVA. Siklósit korábban többször vádolták antiszemitizmussal. Az M5 élére történt 2018-as kinevezésekor a Tett és Védelem Alapítvány zsidó civil szervezet levélben kérte az MTVA vezetését, hogy bírálják felül döntésüket. Siklósi 2014-ben már a köztévé vallási műsorainak főszerkesztője lett. A történelmi egyházak vezetői akkor szintén levélben szólították fel az MTVA-t, hogy távolítsák el a posztról a szerkesztőt, akit „nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására”. Siklósi Beatrix visszautasította a kritikákat.