Orbán Viktor szerint kizárható, hogy megszorításokra legyen szükség

Orbán Viktor szerint kizárható, hogy megszorításokra legyen szükség

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója 2022. április 4-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy nappal a Fidesz újabb kétharmados választási győzelme után sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondása szerint telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, akinek azonnali tűzszünetet javasolt, ám elmondása szerint nem került szóba köztük, hogy orosz hackerek feltörték a magyar külügyminisztérium rendszereit. A New York Times arról érdeklődött, hogy békefenntartóként bevonulna-e Ukrajnába, hogy megvédje az ott élő magyarokat, de Orbán Viktor azt mondta, „NATO-döntés nélkül nem mozdul” a NATO-tag Magyarország a határokon kívülre. A miniszterelnök leszögezte: az Európai Unióban képzeli el Magyarország jövőjét. Orbán Viktor úgy gondolja, nincs szükség megszorításokra az elkövetkező évben ahhoz, hogy tartani lehessen a költségvetés egyensúlyát.  – Van határideje az árkorlátozó intézkedéseknek, de én minél nagyobb mértékben szeretném fenntartani őket később is – mondta Orbán. Hozzátette: minden érintettel tárgyalni fognak erről. – Szeretném, és látok rá lehetőséget – mondta a rezsicsökkentés fenntartásáról.

A mostani sajtótájékoztató politikai alapszabályt tört meg, mert az úgy hangzik, hogy a győztesek viccesek mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak, de az a helyes, ha rendelkezésére állok Önöknek – kezdte a sajtótájékoztatót a miniszterelnök.

Az eredményről azt mondta el: ez minden idők legjobb választási eredménye, a leadott szavazatok 54 százalékát kapta meg a Fidesz. Ő azt tartja a hatalmas győzelem okának, hogy „a magyarok békét akarnak” és arra szavaztak, aki „nagyobb garanciát jelent a békére”. – A békemissziónkat mi már a választás előtt megkezdtük, volt egy látogatás Moszkvába, amit békemissziónak minősítettünk. A németek és a franciák sem jártak eredménnyel – mondta erről Orbán Viktor. Másrészt szerinte Magyarország Európa két legsikeresebb országának egyike Lengyelország mellett. Szerinte az ellenzék csak a hatalomért kötött koalíciót, amit tiszteletlenségnek tart a választókkal szemben, és bukáshoz vezetett.

– A kormány víziója Európáról és a jövőről változatlan. Olyan kormány kapott felhatalmazást, amely hisz a nemzetállamban, és abban hisz, hogy ennek a gondolatnak reneszánsza van Közép-Európában és egész Európában reneszánsza lesz. A csapások globálisak, a válaszok nemzetállamiak és lokálisak – mondta.

Másrészt arról beszélt: Magyarország megerősíti szövetségeit, az Európai Unión belül képzelik el Magyaroszág jövőjét, Magyarország pedig NATO-tagállam és az is marad. Megerősítenék a hadsereget, amivel elmondása szerint a NATO is erősödik.

Sürgős teendők között első helyen a békét említette, amelynek első lépése a tűzszünet Ukrajnában, ezután pedig egy európai békekonferenciának kell következnie. A másik sürgős teendő a családok védelme szerinte. Európában kibontakozóban van egy gazdasági rendszer, szerinte ennek az Oroszországra kivetett szankciók jelentik a fő okát, és fel kell készülni arra, hogy kezeljük ezt a válságot. – A magas energiaárak következtében azonnali brüsszeli intézkedésekre van szükség. Amíg a háború tart, minden adminisztratív előírást, amely az árak növekedését idézi elő, fel kell függeszteni: az ETS-rendszert [kibocsátás-kereskedelmi rendszer], ami bonyolult megadóztatása a fosszilis energiának, fel kell függeszteni azt a szabályozást, ami a villamos energia árát a gáz árához köti, és a bioüzemanyagok hozzáadására vonatkozó kötelezettségre vonatkozó szabályozást – mondta.

Ma beszélt Vladimir Putyinnal – árulta el váratlanul az M1 kérdésére a miniszterelnök. – Van egy 56-os tapasztalatunk, mi értjük, ami itt zajlik. Azt javasoltam Putyin elnök úrnak, hogy azonnal hirdessen ki egy tűzszünetet – mondta Orbán Viktor, aki elmondása szerint budapesti békekonferenciát javasolt Putyinnak, ahol a tűzszüneti megállapodást meg lehet kötni. – Azt mondta az orosz elnök, ennek feltételei vannak, neki kell megállapodnia az ukrán elnökkel – mondta.

– Kétszázezer magyar él Kárpátalján, az ő életükért van elsősorban felelősségünk, akkor tudják elkerülni a háborús nyomorúságot, ha minél hamarabb tűzszünet lesz Ukrajnában – mondta. 

– Megvárjuk a francia választást – mondta az AFP kérdésére azzal kapcsolatban, hogy változtat ez az unión belüli szövetségi tervein. A magyar miniszterelnöknek nem kell véleménye legyen arról, hogy Marine Le Pen magyar banktól kapott hitelt a kampányára. Orbán Viktor szerint nevetséges felvetés, hogy elszigetelődne a nyugati szövetségi rendszeren belül.

A Reuters azt kérdezte, hogy kész-e Magyarország Oroszország kérésére rubelben fizetni a gáz árát. Orbán Viktor szerint Magyarországnak ez semmi problémát nem okoz, ha rubelben kéri Oroszország a gáz árán, rubelben fizetnek. 

– Volt egy oroszpolitikája a mi politikai közösségünknek, ami 2008-ban eldőlt. Addig a Nyugat térnyerésben volt, ám akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a NATO nem akarja felvenni Grúziát és Ukrajnát, és megértettem, hogy innentől ezek az erőviszonyok lesznek, és elkezdünk egy új Oroszország-politikát építeni. Itt történt egy változás a háborúval. Egy új dolog kezdődik, amit pontosan még nem ismerünk. Ki fogunk alakítani egy új politikát. Alkalmazkodnunk kell a helyzethez, ami létrejön, addig próbáljuk menteni a menthetőt – mondta. 

Az ellenzék sms-kampányáról, amelyben választási részvételre buzdítottak, azt mondta: nyomozni kell, fel kell tárni a helyzetet, jogilag értelmezni, és meghozni a szükséges döntéseket – Magyarországnak olyan országnak kellene lennie, ahol az emberek a saját adataik felett maguk rendelkeznek – mondta a Mediaworks kérdésére.

Paks 2 kapcsán azt mondta: abból indul ki, hogy folytatódhat a beruházás – Ha a támadások nem lettek volna, 2023-ban ez az erőmű már üzemelne, és nagyobb, szinte teljes mozgásterünk van, az orosz gázról való leválás tekintetében is. Ebből 2023-ban nem lesz atomerőmű. Remélem, a következő energiaválság idején már sokkal nagyobb biztonságban leszünk – mondta.

Az ukrán válság kapcsán a német Frankfurter Allgemeine Zeitung azt kérdezte, hogy ki agresszor az orosz-ukrán konfliktusban, amire Orbán Viktor azt mondta, az unió álláspontjának megfelelően Oroszországot tekintik annak, mert megtámadta Ukrajnát.

Kérdésre elmondta: azt kívánja az ellnezéknek, hogy vonja le a következtetéseket és álljon talpra, mert szükség van a versenyre a politikában.

Az ATV a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt megbeszélésről kérdezett. Orbán elmondta: Putyin kereste őt, ahogy a török elnök és Donald Trump is. – Magyarország a NATO és az Európai Unió tagja, nem ellenségeket akarunk gyűjteni a világban, de most mégis szemben állunk egymással, az oroszok ezt világosan el is mondták. Barátságtalan országnak minősítettek, ennek nagyobb köze van az ellenségeshez, mint a barátihoz. Nem fognak soha kérni tőlem semmit, nem fogják megkérdezni, hogy vagyok, tudomásul veszik a realitást. Tudják, hogy felépítettünk egy jól működő kapcsolatrendszert, ami most törik szét. Könnyen lehet, hogy a szankciók és a nyugatiak nyomása olyan erejű lesz, hogy ebből nem marad semmi. Egy dolog biztos, hogy Oroszország lesz, ezzel kell együttélni – mondta az Oroszországgal való kapcsolatról.

Egy válságkormányzás lehetősége kapcsán arról beszélt, hogy választási időszakban csökkentették a költségvetési hiányt és az államadósságot, és „mindent megtesznek, hogy megvédjék a magyar családokat”

A Financial Times kérdésére arról beszélt, hogy a Lengyelországgal való szövetséget erősíteni kell, ez stratégiai kérdés, akkor is, ha a külpoltikában számos tekintetben eltér Magyarországtól, hogy ne zárják ki sem Lengyelországot, sem Magyarországot az uniós döntéshozatalból. 

A jogállamisági eljárásról azt mondta: megvárják a levelet az Európai Bizottságtól, de „akármi van abban a levélben, Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába és nem egyezünk bele az orosz gázra és olajra kivetett szankciókba, mert az tönkretennné a magyar gazdaságot” Hozzáfűzte: genderkérdésben sem engednek. A Financial Times emlékeztetett, hogy a korrupciós kockázatokkal kapcsolatos kérdésekről van szó, de a miniszterelnök szerint minden kérdésben megállapodtak már az Európai Bizottsággal – Más problémáink vannak, a legnagyobb probléma a genderügy, ehhez hozzájárul az Oroszország elleni szanckiók kérdése  – mondta. 

A magyar-orosz kapcsolatra a korrektség szót használta, szerinte nem csapták be egymást, és szeretné, ha ez így maradna. A bizalom szót elmondása szerint nem használná. A háborús bűncselekmények ügyében „független vizsgálatokat szeretne látni” elmondása szerint. 

A Liget Projekt úgy fog megvalósulni, ahogy eltervezték, mondta a Mandiner kérdésére.

A New York Times arról érdeklődött, hogy békefenntartóként bevonulna-e Ukrajnába, hogy megvédje az ott élő magyarokat, de Orbán Viktor azt mondta, „NATO-döntés nélkül nem mozdul” a NATO-tag Magyarország a határokon kívülre.

A győztesnek van felelőssége a nemzet újraegyesítéséért a választás után – fejtegette Orbán Viktor, aki szerint „a gender” a nemzetegyesítő kérdés, pártokon átívelő.

A békés egyet nem értés kultúrája fontos lenne, vannak, akik ezért dolgoznak, másoknak ez nem érdekük – mondta, de hozzátette: nem akarja „porciózni” a felelősséget. 

– A gazdasági siker záloga a pénzügyi stabilitás, de úgy, hogy ez ne álljon szembe a növekedéssel – foglalta össze a kormányzati ciklus céljait – Az a cél, hogy a gazdasági növekedés meghaladja az Európai Unió átlagát. Az erősödés útvonalának fenntartása a cél, miközben minden gyerek, akire vágynak a szülei, meg tudjon születni, és ne éljenek rosszabbul, akik gyermeket nevelnek, mint azok, akik gyermek nélkül – mondta. Hozzátette: ki kell tartani a politikájuk mellett „ameddig lehet”, ha pedig nem lehet, őszintén meg kell mondani az okát.

A Zelenszkijjel vívott „szócsatáról” a BBC kérdezte Orbán Viktort. A magyarokat a miniszterelnök válasza szerint sokat bántották az elmúlt években Ukrajnában, ez be is árnyékolja a viszonyt, de egy intelligens keresztény ország ezt most nem emlegeti fel, amikor Ukrajna az életéért küzd. 

Az RTL a beniznárstop és a rezsicsökkentés fenntarthatóságáról érdeklődött. – Van határideje az árkorlátozó intézkedéseknek, de én minél nagyobb mértékben szeretném fenntartani őket később is – mondta Orbán. Hozzátette: minden érintettel tárgyalni fognak erről. – Szeretném, és látok rá lehetőséget – mondta a rezsicsökkentés fenntartásáról.

– Az összes magyar minisztérium informatikai rendszere több irányból folyamatos támadás alatt áll, ebben semmi rendkívülit nem látok – mondta. Elmondása szerint nem „panaszkodott” Vlagyimir Putyin elnöknek, amiért orosz hackertámadás érte a magyar külügyminisztérium rendszerét, „nem kér kegyelmet”, hanem "megvédi a saját területét" Elmondása szerint Szijjártó Péter döntésén múlik, marad-e külügyminiszter. 

Jelentős átalakítások voltak a kormány szerkezetében és személyi kérdésekben minden választás után - mondta arra a TV2-s kérdésre, hogy lesz-e átalakítás a kormány szerkezetében. A válasz arra utalt, hogy lesz. – A jövő kérdései döntik el, hogy milyen kormány alakul, elmondása szerint ez nem lesz gyors, május 3-án alakulhat meg az új parlament, május végénél hamarabb nem fog tudni lezárulni a kormányalakítás – mondta Orbán Viktor.

– Ha úgy látjuk, hogy a megengedett információgyűjtésen túl végez tevékenységet bármelyik nagykövetség munkatársa, ki fogjuk utasítani – mondta az AP kérdésére arról, hogy kiutasítanak-e orosz diplomatákat, ahogy ezt más országok is tették kémkedés gyanúja miatt. Arra is utalt, hogy politikai okból nem tesznek ilyet, de azt nem állította, hogy más országokban ez politikai okból tették.  – Ahány ház, annyi szokás – mondta.

– Szokatlan dolog, hogy valaki segítséget kér, de meg akarja mondani, hogy hogyan segíts, és ha nem úgy segítesz, akkor lehord – mondta a miniszterelnök a Volodimir Zelenszkijjel való viszonyról – arról, hogy győzelmi beszédében ellenfélnek nevezte vasárnap az ukrán elnököt  –a Népszavának.

Tíz százalékos pedagógus-béremelés lesz, amit ő is kevesell, de többet csak akkor tudnak emelni, ha a gazdaság növekedése lehetőséget ad – monda a Népszava kérdésére. Ettől függ a rezsicsökkentés megmaradása is. A Telexnek azt mondta a miniszterelnök, ha sikerül elfogadtatni az unióval a fent már említett energiapolitikai javaslatokat, akkor lehetséges lesz.

Az uniós helyreállítási alap pénzeinek visszatartása elmondása szerint torzítja a versenyt, mert több ország megkapta ezt az összeget, és Magyarország már elindította a programokat, amelyeket ebből finanszíroznak. Magyarországnak elmondása szerint vannak más forrásai, a pénzpiacokról nagy mennyiségben tud forrásokhoz hozzáférni, ezért szerinte nem képzelhető el, hogy Magyarország pénz nélkül marad. Ha nem érkezik meg az uniós pénz, nagyobb lépéseket kell tenni a pénzpiacok irányába szerinte.

Nem elképzelhetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányba – mondta Orbán Viktor.

A lengyel-magyar kapcsolatról azt mondta: nem értenek egyet az orosz gáz és olaj behozatala elleni szankciókkal és a légtérzárral sem Ukrajna felett, utóbbi légiháborút jelentene, energiát pedig csak Oroszországból tud importálni Magyarország, az olaj 64, a gáz 85 százaléka érkezik Oroszországból, ez nem teszi lehetővé, hogy bizonyos kérdésekben azonos állásponton legyenek, de a magyar-lengyel szövetség nem geopolitikai szövetség, nem közös külpolitikát akarnak, hanem az Európai Unióban közösen képviselni az érdekeiket.

Orbán Viktor szerint Paks 2 megvalósítása és a napenergia felhasználás fejlesztése esetén a magyar energiarendszer gázigénye tíz százaléka szorul vissza 2030-ra, ez a terv az orosz eneriától valófüggetlenedésre.

A gyermekvédelminek nevezett népszavazást úgy fogják fel, hogy soha nem szavaztak ennyien egy irányba – mondta az Indexnek, dacára annak, hogy a népszavazás érvénytelen, mert nem vett részt legalább a fele a választásra jogosultaknak.

A miniszterelnök nem támogatja a pedagógusbér minimálbérhez kötését, mivel a minimálbér a munkaadók és a munkavállalók megegyezésén múlik, vagyis efelett a kormányzatnak nincs kontrollja, vagyis ez elmondása szerint romba döntheti a költségvetést. 

Meg akarják őrizni az orosz hátterű Fejlesztési Bankot Magyarországon – mondta.

Mennyit fizet Magyarország a gázért Oroszországnak? – érdeklődött a Euronews. Orbán Viktor nem adott választ az ár kérdésére, szerinte most nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem, hogy van-e, mert Európában gázhiány van.  –A hosszú távú szerződés lényege a biztonság – mondta. Hozzátette: szerinte a piacon nem lesz elérhető gáz, csak az rendelkezik majd gázzal, akinek hosszú távú szerződése van.

Úgy értékelt: a Fidesz megerősödött Budapesten, a 2018-as támogatottságuk kisebb volt, mint a mostani, és bár kevés mandátumot szereztek, pozitívan értékeli a fővárosi teljesítményt.

Van veszélye, hogy az orosz-nyugati konfliktus kiterjed a Kínával való kapcsolatra, Orbán Viktor szerint jó lenne, ha Európa saját érdekei szerint alakítaná a Kínához való viszonyt, ebben elmondása szerint egyetért Emmanuel Macron francia elnökkel. 

A 24.hu arról érdeklődött, kizárható-e, hogy lesznek megszorítások, Orbán Viktor szerint igen, kizárható. 

Osztja-e azt a nézetet, hogy Magyarországon hideg polgárháború van, van-e ebben felelőssége? Orbán Viktor megismételte, hogy a békés egyet nem értés kultúrájának kellene kialakulni, ebben szeretne jó példával elől járni. 

A Bloomberg azt kérdezte, hogy adóemelésre lehet-e számítani, de „az embereket terhelő adókat” a miniszterelnök elmondása szerint nem terveznek. Ha viszont az Európai Unió nem tud gátat vetni az áremelkedésnek, multikat terhelő adók elképzelhetőek. 

Szintén újságírói kérdésre azt mondta: annak, aki el akar menni Magyarországról, azt üzeni, hogy ez a legjobb hely Európában.

A még hivatalban lévő kormány nem vesztegette az idejét, már hétfőn megtartotta a választások utáni első ülését. Hírek szerint a kabinet másfél óráig ülésezett, de új intézkedésekről egyelőre nem érkezett tájékoztatás, noha egyre egyértelműbb, hogy komoly gazdasági válság közeleg. A Magyar Hang újságíróját ismét nem engedték be a Miniszterelnökségen, a budavári Karmelita kolostorban tartott sajtóeseményre.