Követségi autók mindenütt – Egyre kínosabb a kormány számára a Gruevszki-ügy

Követségi autók mindenütt – Egyre kínosabb a kormány számára a Gruevszki-ügy

Á körözési fotó Budapesten Nikola Gruevszki és Orbán Viktor közös képével (Fotó: Olvasónktól)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben próbálja csillapítani a Nikola Gruevszki menekülésében játszott magyar diplomácia aktív szerepe miatt kirobbant botrány hullámait a Miniszterelnökség.

Eszerint „sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevskit Macedóniából való kijutásában” – szögezi le az MTI útján kiadott közlemény a „sajtóban megjelent feltételezésekre és álhírekre” reagálva.

Csakhogy ezt senki nem állítja, az eddigi információk szerint ugyanis Gruevszki Macedóniából illegálisan, a zöld határon jutott át Albániába. Az alfahir.hu az albán rendőrség szóvivőjének az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozata alapján közli, hogy Gruevszki egyik határállomáson sem jelentkezett be átlépésre. Az albán rendőrség szerint a Preszpa-tó mellett vagy Debar macedón város közelében léphette át gyalog a határt, „bizonyára azért, hogy elkerülje a feltűnést”. Gruevszki útlevelét a macedón hatóságok korábban bevonták, de a térségbeli országok állampolgárai személyi igazolvánnyal közlekedhetnek az országok között.

„Orbán Viktor illegális bevándorlót bújtat" - plakátok jelentek meg Budapesten - Magyar Hang

Ál körözési fotó jelent meg Budapest utcáin. Gulyás Gergely szerint nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető Gruevszki menekültstátusz iránti kérelme.

A Miniszterelnökség pénteki közleménye szerint „Nikola Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani. A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki – aki 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal budapesti központjában kerüljön sor".

A közleményben szereplő „magyar külképviselet”, ahol Gruvszki „jelezte szándékát” a menedékjogi kérelem benyújtása iránt, nagy valószínűséggel a tiranai magyar nagykövetség volt.

Diplomáciai védettség

A közleményben nem reagál a Miniszterelnökség arra az albán rendőrség által is megerősített sajtóértesülésre, mely szerint Gruevszki a tiranai magyar nagykövetség diplomáciai védelmet élvező autóban hagyta el Albániát, Montenegró felé. Továbbra is azt szajkózzák a kormányzati kommunikációban, hogy nem segítettek kijutni Macedóniából a jogerősen korrupciós bűncselekmény elkövetése miatt elítélt volt macedón kormányfőnek.

A Miniszterelnökség az ügy kapcsán még pénteken is fontosnak tartotta azt hangsúlyozni, hogy Gruevszki „10 évig hazája miniszterelnöke volt”, korábban ezzel próbálták magyarázni a „kivételes eljárás” indokoltságát, csakhogy jogállamokban a korrupciós jellegű bűncselekmények megítélés során, nem különleges bánásmód, kivételes eljárás jár annak, aki miniszterelnökként ítélnek el ilyen bűncselekmény miatt, hanem ez inkább súlyosbító tényező szokott lenni.

„A magyar diktátort meg Macedóniában bújtatják majd?" –tüntettek a BM előtt – Magyar Hang

A Jobbik a Belügyminisztériumnál folytatta az ellenállást. Kormányellenes transzparensekeit ott is hagyták az épületnél.

A Miniszterelnökség leszögezi, hogy Gruevszki „a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően jogszerűen tartózkodik Magyarországon”.

Szerbiába is követségi autó szállította

Ám nem csak Albániából Montenegróig, hanem Montenegrótól Szerbiáig is egy magyar követségi autóban utazott Gruevszki. A volt macedón kormányfő az 55A05-ös forgalmi rendszámú követségi gépjárműben lépte át a montenegrói-szerb határt november 11-én 22 óra 16 perckor. A járműben még Császár József első beosztott és Félegyházi Csaba konzul tartózkodott – írta a podgoricai Vijesti című lap. A rendőrségi forrásra hivatkozó lap szerint a montenegrói rendőrség a törvényeket betartva lépett fel, ezzel a lap arra utalt, hogy amikor Gruevszki átlépte a határt, még nem tették közzé a politikus ellen kiadott nemzetközi körözést.

A Vijesti azt is megerősítette, hogy Gruevszki Albánia felől érkezett – november 11-én 19 óra 19 perckor – Montenegróba a tiranai magyar nagykövetség gépjárművével, s a kocsiban ugyancsak két magyar diplomata tartózkodott még rajta kívül.

A HVG értesülései szerint Gruevszki valószínűleg a belgrádi magyar nagykövetség autójával folytathatta az útját.

Feljelentett Orbán, aggódó EU

A Gruevszki ügy várhatóan az ügyészségnek is ad munkát, mivel a Demokratikus Koalíció (DK) embercsempészet és illegális határátlépés segítése miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt. Ezt Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke jelentette be.

A napi.hu arról ír a Financial Times brit napilap európai kiadására hivatkozva, hogy

tovább ronthatja az egyébként is feszült viszonyt Orbán Viktor miniszterelnök és az Európai Unió között, ha a magyar hatóságok politikai menedékjogot adnak Gruevszkinek.

Az EU új Orbán-problémája című cikk szerint sokan választ várnak a magyar kormánytól arra a kérdésre, hogy pontosan miként léphetett be „az Európa legszigorúbb menekültpolitikáját folytató” országba a hivatali visszaélés miatt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki.

Címkék: Nikola Gruevszki