Közel 20 milliárdot költöttek Rogánék a szavazók meggyőzésére a választás előtt

Közel 20 milliárdot költöttek Rogánék a szavazók meggyőzésére a választás előtt

A kormány brüsszeli szankciós, bombás plakátja (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 
A K-Monitor közérdekű adatigénylésére a Rogán Antal-féle kabinetiroda közzétette 2022-es szerződéseit, amelyekből kiderül, sokba került az országnak a választást megelőző propaganda. Az adatok szerint 2022 áprilisáig, vagyis az országgyűlési választások előtt 19,6 milliárdot költöttek „kék hirdetéses” és népszavazási hirdetésekre. 
 
Azóta is komoly pénzek folynak a kormány programjának népszerűsítésére: a legújabb, a brüsszeli szankciókat egy bombával jelképező kampányra 7,8 milliárd forintot költöttek. Az Orbán Viktort angol nyelven népszerűsítő primeminister.hu 74 millió forintjába kerül az adófizetőknek. A nyugdíjasoknak postázott reklámújságért (Jókor) 369 millió, a 13. havi nyugdíjhoz küldött „tájékoztató levélért” 443 milliót fizettek. 
 
Amint a K-Monitor összesítéséből kiderül, a kormányközeli szervezetek is jól jártak. Több mint fél milliárd forintot kapott a fideszes szellemi holdudvar milliárdokkal és ingatlanokkal kitömött fellegvára, a Kommentár Alapítvány. A korábbi évekhez hasonlóan Király Nóra fideszes politikus, korábbi újbudai alpolgármester női szervezetei most is sok pénzt kaptak. A Tuzson Bence államtitkárral jó viszonyt ápoló, a közmédiában jellemzően egyszerű családanyaként bemutatott politikus FICSAK 11 Alapítványa 15 milliót, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete 40 milliót, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület 40 milliót kapott.
 
A Fidesz politikájához erősen kötődő civil szervezetek is rendszeresen nyernek az állami civil pályázatokon – ezek jellemzően megjelenést biztosítanak politikusoknak és állami programoknak, kormánypárti szervezetekkel és önkormányzatokkal működnek együtt. A minisztérium kifizetési listája alapján ezek egyedileg, pályázat nélkül kapnak pénzt. Ilyenek például a szombathelyi Fideszhez kötődő Női Erőforrás Társaság, a Szabó Krisztián Szilárd korábbi Fidelitas-vezetőhöz kötődő Fiatalok a Polgári Magyarországért Egyesület, a KDNP-közeli Szent István Intézet, Kobza Miklós alapítványa (Digitális Kutatások Intézete). 82 millió forintot kapott a Civil út Alapítvány, amit Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, korábbi fideszes politikus, a Puskás musical producere vezet. A listán feltűnően sokat szerepelnek a kiemelt társadalmi ügyekért felelős Nyitrai Zsolthoz közeli, Heves megyei szervezetek.