Közel egy év után sem találja a rendőrség a Mol-részvények bennfentes kereskedőjét

Közel egy év után sem találja a rendőrség a Mol-részvények bennfentes kereskedőjét

A Mol Campus épülete Budapesten, a Kopaszi-gát mellett az avatás napján, 2022. december 8-án. A 143 méter magas, nettó 86 ezer négyzetméter alapterületû épületben 2500 ember fog dolgozni. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nyomoz a rendőrség a Mol-papírok furcsa eladása miatt, de gyanúsítottat még nem hallgattak ki  az ügyben – írta meg a Magyar Hang január végén, elsőként számolva be az elindított vizsgálatról. Azóta eltelt több mint 10 hónap, és mintha egy időhurokba kerültünk volna: a hatóság csupán önmagát ismétli kérdéseinkre.

Gyanúsan jó ütemérzék

Az ügy, ami miatt a BRFK gazdaságvédelmi osztálya eljárást indított, még 2021 novemberére, a benzinársapka bevezetése előtti napokra nyúlik vissza. A Mol november 8-án tájékoztatta a közvéleményt, hogy egyik vezetőjük nagyobb összegű tranzakciót hajtott végre: Molnár József, a társaság vezérigazgatója 75 ezer Mol-törzsrészvényt adott el, mintegy 203 millió forint értékben, 2708,22 forintos összesített darabáron.

Három napra rá, november 11-től aztán a kormány váratlanul közölte, hogy november 15-től bevezetik a benzinárstopot. A lakossági fogyasztóknak akkor még kedvező döntés hatására a Mol-részvények őrült zuhanásba kezdtek, 2428 forintos mélyponton is járt a papírok ára.

Mivel az ársapka tervéről a 11-i kormányinfós bejelentés előtt csak nagyon szűk körben tudhattak, Molnár pedig akár 21 millió forintot is „kereshetett” azzal, hogy „rendkívül szerencsés” időzítéssel adott túl a részvényeken, az ügyben felmerülhet a visszaélés lehetősége is.

Molnárnak vagy remek megérzései vannak, vagy előre tudhatott a kormány által tervezett árstopról – így gondolhatta ezt Varju László, a DK politikusa is, aki Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a történtek miatt – Polt pedig feljelentésként értékelte és a rendőrséghez továbbította a képviselő levelét. Az ügyet a BRFK vette át, amely előbb feljelentéskiegészítést kért, majd megindította a nyomozást.

Erről beszámoltak lapunknak is: „Tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság bennfentes kereskedelem bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt. Az ügyben további tájékoztatást a nyomozás érdekeire való tekintettel nem áll módunkban adni” – írta BRFK január 29-án a Magyar Hangnak.

A rendőrség tájékoztat: Ctrl C, Ctrl V

A napokban ismét rákérdeztünk a nyomozás állására, a rendőrség pedig szerdán szó szerint ugyanazt a választ adta, mint az első alkalommal: „Tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságbennfentes kereskedelem bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt. Az ügyben további tájékoztatást a nyomozás érdekeire való tekintettel nem áll módunkban adni”.

Tehát az ügyben tíz hónap után nincs legalább kihallgatott gyanúsított, bár az is nyilvános, hogy tavaly november 8-án ki értékesített vezetői szinten Mol-részvényeket. A rendőrség pedig „a nyomozás érdekeire” hivatkozva nem árulja el, hogy ezalatt hallgattak-e meg tanúkat, kértek-e be iratokat a Moltól – egyáltalán, mit csináltak közel egy éven át nyomozás címén. Az üggyel kapcsolatban januárban, és most is küldtünk kérdéseket az olajipari vállalatnak. Választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk, ha később mégis reagálnának, frissítjük cikkünket.

Hát persze, hogy a szankciók miatt

A történteknek némi aktualitást ad, hogy a kormány december 6-án éjjel, kapkodva kivezette az üzemanyag lakossági ársapkáját – az utolsó pillanatban, mikor országszerte szó szerint kilométeres sorok álltak az üzemanyaghiánnyal küzdő benzinkutak előtt.

Az Orbán-kabinet ezúttal is a brüsszeli szankciókat és nem az importot is megfojtó hatósági árakat hibáztatta a kialakult káoszért.