Közel félmilliót kell fizetni az éves bérletért az új uszodában

Közel félmilliót kell fizetni az éves bérletért az új uszodában

A II. kerületi Gyarmati Dezső Uszoda (Fotó: gydu.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi második kerületiek és a környéken lakók a nyár végén már alig várták, hogy átadják a Máriaremetei úton épülő Gyarmati Dezső Uszodát. Aki rendszeresen arra járt, abban reménykedett, hogy még a választások előtt birtokukba vehetik a helybéliek az új sportintézményt. Nem is kellett csalódniuk, az akkor még hivatalban lévő, de a választásokon elbukott polgármester, Láng Zsolt ünnepélyesen át is adta október első napján a létesítményt. Nem volt ugyan százszázalékos állapotban – hiszen például bankkártyával nem lehet belépőt vásárolni –, de oda se neki.

Azt mondják, a környéken lakók inkább a jobban keresők közé sorolhatók, de még őket is mellbe vágták a különféle belépők árai. A teljes árú napi belépő 4200 forint, s még a helyben lakóknak is – akik lakcímkártya fejében kiválthatják a II. kerületi kártyát – 3800 forintot kell fizetniük a jegyért. Ha valaki megelégszik kétórás szórakozással, az már 2400 (2000) forintért is úszkálhat a kettéosztott, 50 méteres medence egyik felében. A havi bérletért viszont 38 ezer (33 000) forintot kell leszurkolni, ami nem csekély összeg, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy nem mindenki tud naponta időt szakítani az úszásra. Igazán mellbevágó azonban az éves bérlet, amelyért csaknem félmillió, egészen pontosan 480 ezer (430 000) forintot kell fizetni. Jól mutatja a közelben lakók véleményét az a Facebook-bejegyzés, amely a Solymáriak közössége csoportban született: „Én is sokkot kaptam, pedig elterveztem, hogy na, majd akkor eljárok úszni. De hát így inkább az udvar végében, a patakba beleülök, aztán ott úszkálok.”

Úgy tűnik tehát, hogy az árakat a szomszédos francia iskola áraihoz, illetve a környéken lakó tehetősebbek pénztárcájához igazították. Igaz, itt nem kell korlátozásokra számítani, mint a legtöbb nagy uszodában, hiszen a honlap tanúsága szerint reggel hat és este fél tíz között várják az úszni vágyókat. Ugyanakkor hiányosság, hogy nincs szauna, wellnessrészleg, mint a legtöbb hasonló létesítményben. A MOM Sportban például 1900 forintért úszhat két órát az ember, s ebben benne van a komplett wellness-szolgáltatás használata is.

Amúgy a létesítmény igényesen kivitelezett, a személyzet udvarias. A nyitást követően az esti órákban viszonylag kevesen voltak a medencében, pedig az év végéig a kétórás jeggyel akár egész nap az uszodában maradhatnánk.

Akkor különösen drága a máriaremetei belépő, ha összevetjük a Duna Aréna áraival, ott ugyanis mindössze 800 forintot kell fizetni a medence használatáért. Ugyanakkor tény, hogy ott csak 10.00 és 14.45 között szabadok a pályák. De a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában is csak 1800 forintba kerül az egész napos belépő, két órára pedig 1200 forintot kérnek a látogatótól. Ugyanezek az árak érvényesek a Császár-Komjádi Béla Sportuszodában is.

Szintén egészen más kategóriába tartoznak a vidéki tanuszodák, ahol jellemzően 1000 és 1500 forint közötti összeget kérnek egy belépőért, és hasonló árat kell fizetni a legtöbb hagyományos vidéki uszoda használatáért. Így például a kecskeméti fürdőben 1800 forintot, a győri Aqua-sportban 1400 forintot, a pécsi Hullámban pedig 1000 forintot.

Ami nagy hiányosság a Gyarmati Dezső Uszoda kínálatában, hogy nincs 10 alkalmas bérlet, hiszen sokan járnának el rendszeresen úszni, de a havi bérlet drága, ha valaki nem veszi igénybe a szolgáltatást a hónap minden napján. Ezzel szemben a legtöbb uszodában létezik ilyen bérlet, 8500-9000 és 15 300 forint közötti árfekvésben. Ugyanakkor feltűnően drága az éves bérlet a Gyarmatiban, mert ugyan sok uszodában nincs, ahol azonban létezik, ott 73 ezer és 160 ezer forint közötti összegért lehet hozzájutni, szemben a csaknem félmilliós máriaremetei árral.

Nem csodálkozhatunk azonban az árakon, ha figyelembe vesszük, miként emelkedtek a létesítmény költségei az eredeti elképzelésekhez képest. A beruházó, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. nettó 4,349 milliárd forintot szánt az intézményre, a beérkezett ajánlatok azonban ezt azonnal keresztülhúzták, hiszen a nyertes A-Híd Zrt. 5,587 milliárd forintért vállalkozott a kivitelezésre. Rajta kívül csak egy pályázó volt, a nyíregyházi Aktuál Bau Kft., amely uszodát soha nem épített, inkább logisztikai és raktárcsarnokok terén jeleskedett. Így az A-Híd vitte el a megbízást.

A szerződést 2018 márciusában meg is kötötték, majd idén júliusban még 295 millióval megemelték az árat. Vagyis mire átadták az uszodát, az jó másfél milliárd forinttal, azaz harmadával lett drágább, mint amennyivel eredetileg terveztek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/42. számában jelent meg október 18-án!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/42. számban? Itt megnézheti!