Közel háromezer ukrajnai menekültet helyezett el a katasztrófavédelem

Közel háromezer ukrajnai menekültet helyezett el a katasztrófavédelem

A háború miatt Ukrajnából menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idáig 73 helyszínen csaknem 3000 Ukrajnából érkezett embert helyezett el a katasztrófavédelem – jelentette hétfői közleményében a szervezet. Beszámolójuk szerint kilenc megyében – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – és Budapesten is operatív törzset hoztak létre a feladatok koordinálására. Ezek szervezik a befogadóhelyek kiválasztását és felkészítését.

Eddig összesen 2871 olyan ember, köztük 1606 gyermek elhelyezéséről gondoskodott a szervezet, akiknek a háború elől menekülve nem volt hová menniük.

A katasztrófavédelem közlése szerint naprakész adatbázist vezetnek az igénybe vehető erőkről, eszközökről, ingatlanokról. A szervezet előkészíti a befogadóhelyeket a háború elől menekülők fogadására, koordinálja az utazásukat, elszállásolásukat. Ez magában foglalja a befogadóhelyekre érkezők regisztrációját és ellátását is. A pályaudvarokon várakozó menekültek számára melegedőbuszokat szerveznek, folyamatos a karitatív szervezetekkel való együttműködés.

A katasztrófavédelem eddig 110 ember, köztük 78 gyermek esetében gondoskodott arról, hogy egészségügyi ellátáshoz jussanak.