Közel nulla energiaigény: egy év haladékot adott a kormány

Közel nulla energiaigény: egy év haladékot adott a kormány

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legújabb magyar közlöny egyik rendelete újabb egy évvel kitolta a közel nulla energiaigénnyel kapcsolatos előírások alkalmazásának határidejét, így 2022 június 30-ig haladékot kaptak az építtetők és a beruházók a követelmények teljesítése alól – adja hírül a VGF&HKL szaklap.

Mint írják, 2014 óta úgy tudni, hogy 2020. december 31-e után – néhány építménytípus kivételével – már csak közel nulla energiaigényű új építésű épület kaphat használatbavételi engedélyt Magyarországon, és biztosítani kell azt is, hogy ezek 25 százalékban megújuló forrásból fedezzék fogyasztásukat. A tavalyi év legvégén azonban a kormány váratlanul hat hónappal kitolta a követelmények hatályba lépését. A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent 114/2021. (III. 10.) számú kormányrendelet pedig 2022. június 30-ig tolja ki a határidőt.

Addig minden olyan új építésű épület megkaphatja a használatba vételi engedélyt, amely a közel nulla energiaigénynek nem felel meg, de a 2020 december 31-ig élő előírásoknak megfelel.

Eldőlt a „nagy szellőztetésvita” is, a vonatkozó TNM rendelet módosításával világossá vált, hogy nem kötelező szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer kiépítése minden új épületben, ahol viszont van ilyen, ott az ablaknyitást nem vehetik figyelembe az előírt frisslevegő-utánpótlás biztosítására.