Közel százéves korában elhunyt Fülöp herceg

Közel százéves korában elhunyt Fülöp herceg

II. Erzsébet brit uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában nyitott hintón érkezik a hivatalos születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlére Londonban 2017. június 17-én (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Fülöp, Edinburgh hercege és II. Erzsébet brit királynő férje április 9-én elhunyt – jelentette be pénteki közleményében a londoni Buckingham palota.

Fülöp egészségi állapota egyébként nemrég adott már okot az aggodalomra, nincs két hónapja, hogy a herceg február 16-án este „óvatosságból” kórházba került. A londoni VII. Edward Kórházba szállították, miután pár napja már gyengének érezte magát. A kórházba szállításakor kiadott hivatalos közlemény szerint a herceg nem koronavírus miatt került az intézetbe, és „jó állapotban” volt még akkor is, amikor Károly herceg meglátogatta a kórházban. Akkor arra számítottak, hogy néhány napos megfigyelést követően visszatérhet a családjához. A lábadozás tovább tartott, ám végül onnan egy korábbi tájékoztatás szerint még hazaengedték a herceget.

A mostani közlemény szerint II. Erzsébet férje péntek reggel békében távozott családja körében, a windsori kastélyban.

Fülöp herceg a dán és a görög királyi családba született 1921. június 10-én Korfu szigetén. Születési helyéről 18 hónapos korában menekülnie kellett, mikor I. Konstantin király elvesztette trónját. Fülöpnek négy nővére volt, akik közül a legidősebb 2001-ben hunyt el. Miután egy ideig Párizsban, majd Skóciában élt családjával, 1939-ben felvételt nyert a dartmouth-i Királyi Tengerészeti Akadémiára. Fülöp akkor ismerkedett Erzsébettel, amikor VI. György látogatást tett Dartmouth-ba. A fiatalok ezt követően levelezni kezdtek. A második világháború kitörésével azonban Fülöp aktív állományba került, és először négy hónapig a csendes-óceáni hadszíntéren, majd pedig a Földközi-tengeren szolgált. 1942-ben Portsmouth-ba vezényelték, ahol a tiszti képzés elvégzése után, már hadnagyként Nagy-Britannia keleti partjainál, majd ismételten a földközi-tengeri, majd a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált.

A herceg 1946-ban kérte meg Erzsébet kezét, a hivatalos bejelentésre a következő évben került sort. Fülöp, annak érdekében, hogy a származásával kapcsolatos kritikákat elcsitítsa, 1947-ben lemondott görög és dán hercegi rangjáról, valamint megkapta a brit állampolgárságot is. Az esküvőt 1947. november 20-án tartották, első gyermekük, Károly 1948-ban született. A házaspárnak további három gyermeke született: Anna, András és Eduárd. Erzsébet 1952-ben lépett a trónra és innentől Fülöp herceg feladatai is egyértelműen a reprezentatív irányba tolódtak el. Ennek jele az, hogy a következő évtizedek alatt több mint 780 szervezetnek lett az elnöke vagy védnöke. A brit királyi házastársak közül leghosszabb ideig „szolgáló” Fülöp 2017-ben vonult vissza a közélettől.

II. Erzsébet férje híres volt szabadszájúságáról, illetve arról, hogy a legváratlanabb helyzetben is kényelmetlen helyzetbe tudta hozni a teljes királyi családot akár egy mondattal is. Az 1981-es gazdasági válsággal kapcsolatban nem értette, hogy „eddig mindenki azt mondta, hogy több szabadidő kell nekik – most meg panaszkodnak, hogy munkanélküliek”. 1995-ben egy skót autóvezető-oktatótól megkérdezte, hogy „hogyan tudja annyi ideig józanul tartani a helyieket, hogy átmenjenek a vizsgán”. De hasonlóan érzéketlen volt egy őslakos ausztrál vállalkozóval kapcsolatban, akitől arról érdeklődött, hogy „maguk még mindig lándzsákkal hajigálják egymást?”

Magyarországon 1993 májusában járt hivatalos látogatáson II. Erzsébettel együtt. A királyi pár Budapesten az Operaház mellett a Várban is megfordult, illetve a Margitsziget körül hajóutat is tettek – itt Fülöp herceg az Árpád hídnál egy időre át is vette a kormányt. A főváros mellett a brit uralkodópár Kecskemétet tisztelte meg. A meglepő úticél mögött állítólag Fülöp herceg állt, aki egy 1978-as utazására emlékezve döntött az alföldi város mellett, mivel annyira kellemesen érezte magát, hogy mindenképpen meg akarta mutatni feleségének a vidéket. Ehhez az utazáshoz kötődik Fülöp herceg egyik „klasszikus” megszólalása is. A legendárium szerint egy brit turistával találkozva csak annyit mondott: „Biztos nincs még itt sok ideje, hiszen még nem növesztett pocakot.” (You can’t have been here long, you haven’t got a pot belly.)