Közgyűlést tartott meg nem is az ISD Dunaferr Zrt.

Közgyűlést tartott meg nem is az ISD Dunaferr Zrt.

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága csütörtökre hívta össze az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlését, amelyen a többségi tulajdonos, a Steelhold Limited képviselői is részt vettek, azonban a cég menedzsmentje szerint nem volt határozatképes a közgyűlés, mert ők a cégbíróság végzését megfellebbezték. A Dunaújvárosi Hírlap a ciprusi Steelhold meghatalmazott képviselőjére hivatkozva ezzel szemben azt írta online felületén, hogy érvényes és eredményes volt a közgyűlés.

A Dunaferr MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint jogerős végzés hiányában csak akkor lehetett volna határozatképes a közgyűlés, ha azon minden részvényes megjelenik és minden részvényes egyhangúlag egyetért a közgyűlés megtartásával. – A cég székhelyén azonban a jelenlévő néhány magánszemély részvényes kivételével senki nem jelent meg – tették hozzá. Jelezték, hogy a Steelholdnak ciprusi bírósági döntés tiltja, hogy május 20-ig az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlésén részt vegyen és szavazzon.

– Az álképviselők a társaság székhelye melletti parkolóban állva ismét becsapták a szakszervezeteket és a munkavállalói képviseletet, és fénymásolt, nem valódi meghatalmazást mutogatva ismét megpróbálták benyomni embereiket az ISD Dunaferr Zrt. vezetésébe – fogalmaztak. A Steelhold képviseletében fellépő Mikó István a Dunaújvárosi Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy a cég telephelye előtt megtartott közgyűlésen a cégbíróság által előírt napirendi pontokat tárgyalták meg, ezek szigorúan a társaság törvényes működésének helyreállítására vonatkoztak, így új igazgatóságot, felügyelőbizottságot, cégvezetőt és könyvvizsgálót választottak. Módosították az alapszabályt is, a döntéseket felterjesztik a Székesfehérvári Törvényszék elé és várják a kedvező elbírálást, az új vezetők bejegyzését.

A Steelhold ügyvédje, Szabó Antal szerint a közgyűlésen megjelent a részvényesek többsége, tehát határozatképes volt. Jelen volt a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, a Steelhold Limited, a Dolgozók Részvényesi Konzorciuma, nem jelent meg a magyar állam képviselője, és Natalija Basinszkaja vagy képviselője sem. „A közgyűlés visszahívta posztjáról Evgeny Tankhilevich cégvezetőt, akinek már tavaly lejárt a megbízatása, helyére az ukrán Gladkikh Vasylt nevezte ki” – közölte.

A Dunaújvárosi Hírlap arról is ír, hogy Nagy Péter, a Dunaferr vezető jogásza által a korábban lejárt mandátumú három igazgatósági tag és Evgeny Tankhilevich bejegyzésére beadott kérelmének elutasítása jogerőssé vált a Győri Ítélőtábla szerdai döntésével. A vállalat vezető jogásza április 19-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, nehézipari cégekkel, kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel.

Nagy Péter akkor elmondta, hogy a befektető „szeptember óta működteti a céget”, beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni. Megjegyezte, hogy a szerződés végleges formája még kidolgozás alatt áll.

Magyarország legnagyobb kohászati vállalatának válságához nagyban hozzájárul, hogy az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között. Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese.

Miként a távirati iroda csütörtöki cikkében is emlékeztet: a vállalat éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el. A jogi problémák miatt nincs se 2019-es, se 2020-as mérlege.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.