Közlekedő Tömeg: Lázár János veszélyezteti Magyarország legfontosabb vasútvonalát

Közlekedő Tömeg: Lázár János veszélyezteti Magyarország legfontosabb vasútvonalát

Vonatsín. Képünk csak illusztráció (Fotó: Johannes Plenio / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Vasútbezáró Lázár János a mellékvonalak mellett immár Magyarország legfontosabb vasútvonalát veszélyezteti” – írja a Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet a Facebook-oldalán. Szerintük a közlekedésért felelős miniszter azzal veszélyezteti Magyarország legfontosabb vasútvonalát, hogy nemrég lassították a vonatok közlekedését.

„Miközben a Magyarország közlekedéséért felelős miniszter azzal haknizik, hogy mi sem maradunk ki a vasút második fénykorából és hamarosan utolérjük Ausztriát, Bécset hamarosan nem hogy utolérni, hanem elérni sem lehet vonattal. Tegnap reggel ugyanis (az eredeti 140 km/h-s pályasebesség helyett) 100 km/órás sebességkorlátozás („lassújel”) került ki a Budapest–Bécs fővonal hatodára, 29 kilométer hosszban Biatorbágy és Szárliget közé – állítják. Információik szerint ennek oka, hogy a vasúti pályát az elmúlt 40 évben senkinek sem jutott eszébe karbantartani, ezért a vasúti síneket a vasbeton keresztaljakhoz („talpfákhoz”) rögzítő, akkoriban még fából készült csavartiplik egész egyszerűen elporladtak.

– A vasút második fénykora helyett tehát az első fénykort megidéző sebességgel zötykölődhetnek az utasok Hegyeshalom felé, amely Magyarország számára – a MÁV előtt válságos járműhelyzete miatt szépen lassan bezáródó – Európa vasúti kapuját jelenti – a véli a Közlekedő Tömeg, amely szerint mindez a MÁV-app reggeli térképén is látható. A késések azzal is járnak, hogy a csatlakozásokat sem tudják elérni azok, akik például Németország felé mennének tovább Budapestről, vagy Erdély felé mennének Bécsből, a következő vonatig akár több órás többletvárakozásra is kényszerülhetnek.

Szerintük lehet arról vitatkozni, hogy a központi költségvetésből elég pénz jut-e az említett karbantartásokra. Ám ha a MÁV vezetői megengedik maguknak, hogy évi 3 milliárd gépjárműflottát béreljenek maguknak, illetve jut a „bezárás határán vergődő mellékvonal mellett utolsó rézkilincsig felújított Horthy-állomásépületre Kenderesen”, vagy „a felcsúti kavicsbányáktól valahogy pont egy köpésre vasúti kőátrakót tartalmazó »állomásfejlesztésre«, illetve a „MÁV-igazgatósági tagok milliós fizetésemelésére”, „akkor nem a mellékvonalakat, hanem azokat kéne bezárni, akik szerint a prioritási listán az ország legfontosabb vasútvonalának karbantartására már nem jut hely” – fogalmaznak.

Lázár János nemrég a kormány nevében elnézést kért azoktól, akik személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek, vagy késést szenvedtek.