Közleményt adott ki az Artisjus, miután egyre nagyobb a vita az egyszeri, rendkívüli szociális támogatások körül

Közleményt adott ki az Artisjus, miután egyre nagyobb a vita az egyszeri, rendkívüli szociális támogatások körül

Koncert a Sziget Sláger FM színpadján, ahol leginkább az 1990-es évek ismert magyar popformációi léptek fel (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Artisjus Zenei Alapítvány a járvány következtében jövedelmüket hirtelen elveszítő szerzők helyzetén gyors támogatással kívánt enyhíteni – írja a szervezet honlapján megjelent közleményében Madarász Iván, az Artisjus elnöke.

– Számunkra – az előadói jogvédő irodával közösen – egyértelmű, magától értetődő volt, hogy az elmaradt rendezvények miatti jövedelemkiesést legalább részben pótolnunk kell. Talán nem tévedek: egyedül a szerzői-előadói közösség az, amely az állami segítséget megelőzve a saját magunk által megteremtett forrásból támogatja kollégáinkat – folytatja a bejegyzést, hozzátéve: a pályázatok elbírálásában a legfőbb szempont, hogy olyanok részesüljenek támogatásban, akik korábbi sikereik révén maguk is gyarapították az Alapítvány kasszáját, aktív szerzők, számos bejelentett és „közszájon-közkézen” forgó dal fűződik a nevükhöz.

Lovasi András: Az ország legjobban fizetett celebje mások pénztárcájában kutakodik | Magyar Hang

– Az Artisjus Zenei Alapítvány neves előadóművészekből összetevődő kuratóriuma és a választott testületek által delegált 14 főnyi szerzői tanácsadó testület arra figyelt, hogy a szerzői munkásságon túl azok részesüljenek ebben a támogatásban, akiknél igazolt, hogy koncertjeik meghiúsulása miatt maradtak jövedelem nélkül. A döntéshozók tehát a hirtelen bekövetkezett, drasztikus bevételkiesést vizsgálták, nem azt, hogy kinél pontosan milyen mértékű megélhetési válság alakult ki – írja közleményében Madarász Iván.

Az elmúlt napokban komoly vita támadt – és egyre többen szólalnak meg, pró és kontra – az Artisjus és az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) járvány miatt megítélt egyszeri, rendkívüli szociális támogatásairól, miután kiderült, kik és mennyit kaptak a két szervezettől.

Az idén nem lesz klasszikus fesztiválszezon, akár 442 milliárd is kieshet | Magyar Hang

Jelen állás szerint augusztus 15-ig minden nagyobb esemény, így a Sziget is elmarad. Van, ahol még bíznak a késő nyárban, a kora őszben.