Közpénzzel kitömött ügyvédi iroda képviselte az államot a gyöngyöspatai szegregációs perben

Közpénzzel kitömött ügyvédi iroda képviselte az államot a gyöngyöspatai szegregációs perben

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százmilliókat költöttek már el az elmúlt években állami intézmények annál az ügyvédi irodánál, amely a gyöngyöspatai szegregációs perben az érintett iskola fenntartóját képviselte. Az Őszy Ügyvédi Irodáról van szó.

Azt, hogy a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában szegregáció zajlik, vagyis elkülönítik a cigány és nem cigány gyerekeket, már 2012-ben kimondta a bíróság. Miután azonban az intézmény nem változtatott az addigi gyakorlaton, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elindította a most reflektorfénybe került kártérítési pert. A végeredmény pedig jól ismert, hiszen napok óta ettől – is – hangos a közbeszéd: összesen csaknem 100 millió forintos kártérítést kellene kifizetni nagyságrendileg 60 egykori diáknak, amiért nem kapták meg a megfelelő oktatást.

Pénz helyett természetben fizetnék ki a gyöngyöspatai romák kártérítését | Magyar Hang

Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján beszélt arról, ha gyöngyöspatai lenne, akkor jogosnak tartaná a kérdést: „A velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben én meg itt keccsölök egész nap.”

Értő fülekre talált a kormányfő felháborodása, a tankerület és az önkormányzat a bírósági ítélet ellenére nem fizetett. (A Kúrián felülvizsgálati eljárás zajlik.) A kormányzat javaslata szerint pénzt ezután sem kapnának a korábbi tanulók, hanem természetben kapnának „jóvátételt”. Ez lényegében oktatást jelent az iskolában már sok éve végzett fiataloknak.

Miközben a megítélt összegen a kormányoldalon fel vannak háborodva, érdemes azt is megnézni, ők vajon mennyi közpénzt költöttek el arra, hogy az ominózus perben az álláspontjukat képviseljék. A Magyar Hang már közérdekűadat-igénylést nyújtott be az összeg kiderítésére, a választ még várjuk.

„Segédmunkások lesznek, míg élnek a földön" | Magyar Hang

Az Őszy Ügyvédi Irodának azonban nem ez az első kormányzati, vagy kormányzati szervektől érkező megbízása. Dolgozott már az évi 80 milliárdnyi közpénzből működő MTVA-nak, ahogyan a most is érintett Klebelsberg Központnak, vagyis elődjének, a Kliknek is. A Direkt36 2016 tavaszán írta meg, hogy ezt az ügyvédi irodát bízták meg a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. képviseletével. Nem sokkal később az Átlátszó számolt be arról, hogy a megelőző bő két évben az MTVA 214,85 millió forintot fizetett ki az Őszy Ügyvédi Irodának.

Érdemes megjegyezni, hogy az iroda vezetője, Őszy Tamás kapcsolatba hozható a Fidesz korábbi erős emberével, Várhegyi Attilával. A Direkt36 írta meg, hogy Őszy Tamás 2009-ben Várhegyi feleségével közösen alapította meg a Myself Consultingot, majd nem sokkal később kiszállt onnan. Az is kiderült – ez már a 444.hu cikkéből – hogy Őszy Tamás volt a céges ügyvédje annak a Keszthelyi Eriknek, akinek cégei egy időben szinte az összes állami cégnek alkuszkodtak már, amivel közbeszerzés vagy pályázat nélkül jut hatalmas pénzekhez az államból.