Köztévés vezető Széléknek: Tökéletesen jónak tartom a közmédia híradóit

Köztévés vezető Széléknek: Tökéletesen jónak tartom a közmédia híradóit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd reggel lement Hadházy Ákoshoz és Szél Bernadetthez Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. igazgatója. A képviselők a köztévé M épületében töltötték az éjszakát, közben folyamatosan vették őket a köztévé operatőrei. A Dobossal folytatott majdnem egyórás beszélgetést Szél Bernadett élőben közvetítette.

„Tömören mondva, meg vagyok elégedve a műsorokkal” – mondta Dobos, aki a 444 beszámolója szerint arról is beszélt, hogy „ha valamelyik műsor nem tetszik, vagy kiegyensúlyozottsági problémák vannak, hozzám lehet fordulni”. A vezérigazgató azt is mondta, hogy kiegyensúlyozottsági probléma az elmúlt nyolc esztendőben nem volt.

„Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” – említette már azzal kapcsolatban, hogy miért viselkedtek a biztonsági őrök úgy a képviselőkkel, ahogy azt december 16-án és 17-én tették. Dobos arról is beszélt, hogy féltek, mert „felheccelt” tömeg élén a politikusok betörtek az épületbe.

„Tökéletesen jónak tartom a magyar közmédiának a híradóit, annak a híradásait. Abszolút pártatlannak tartom, és így helyesnek” – jelentette ki. Ha pedig problémájuk van a műsorokkal, forduljanak hozzá, javasolta.

Hadházyék sajtótájékoztatója

Hadházyék fél 11 után sajtótájékoztatót tartottak az MTVA épülete előtt:

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Hadházyék az MTVA-nàl

A képviselők bejelentették, hogy továbbra is maradnak az MTVA-nál, várják, hogy Papp Dániel vezérigazgató fogadja őket.

A sajtótájékoztató végeztével megpróbáltak bejutni a köztévé főépületébe, de ahogy reggel, úgy most is zárt ajtó fogadja őket. Rendőrt hívtak.

Majd csak sikerült valakivel beszélniük, ugyanis visszahívták őket a rendőrségtől, de közölték, nem mennek ki. Arra a kérdésre nem válaszolt az illető, kinek a döntése ez, de azt mondta, hogy írásban tehetnek panaszt.

Ezt követően visszamentek az M épületbe. Hadházy Ákos bejelentette, hogy feljelentést fognak tenni a tegnapi nap miatt, hogy nem engedték el őket mosdóba. Illetve a rendőrség ellen is hivatali visszaélés miatt.

Szél Bernadett szerint az elmúlt két napban kiderült, alapvetően nem számíthatunk arra, hogy a közmédia a törvényt betartsa, valamint a magyar rendőrségre sem, amikor országgyűlési képviselőket nem hagyják a munkájukat végezni.

Kedd délutáni bejelentkezésük szerint továbbra is várják Papp Dánielt, mert beszélni szeretnének vele. Még akkor is, ha fő követelésük az ő visszahívásának elérése. Hiszen addig is ő irányít – mondták.

Abban megegyezett Hadházy és Szél, hogy a héten maradnak, lehet hogy egymást váltva, de valamelyikük mindig ott lesz.

Hétfő délután kezdődött

Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők hétfő délután kezdtek bele az akciójukba.

Azzal a céllal indultak el, hogy szeretnék egy közérdekű hirdetés anyagát leadni, amely az Európai Ügyészségért folytatott kampányról szól. Illetve Papp Dániellel is szeretnének találkozni, mivel olyan tartalmú levelet küldött nekik, hogy senkivel sem beszélhetnek az épületben, csak vele.

Először az MTVA-ba sem akarták beengedni őket, mígnem egy másik épületbe irányították kettejüket, amelynek az ajtaját azonban bezárták előttük. Majd visszatértek a főépülethez, ahová úgy jutottak be, hogy Szél Bernadett az eléjük küldött kommunikációs munkatárs mögött
besurrant. A 444 újságírói is követték volna, sikertelen lett a kísérletük.

A portáig jutottak, ahol a kommunikációs igazgató várta őket, s aki azt mondta, menjenek az M épületbe, ahol valaki fogadni fogja őket.

A portán való várakozás során a kommunikációs igazgató Dobos Menyhértet, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetőjét ajánlotta számukra, aki beszélne velük, de hozzá az M épületbe kellene menniük. Ebbe a képviselők nem egyeztek bele, attól tartva, hogy ismét kizárják őket az épületből. Ezért kérték, hogy Dobos fáradjon le hozzájuk.

Megjelent Papp Dániel

17 óra előtt egyszer csak megjelent Papp Dániel, de nem azért, hogy válaszoljon a kérdésekre, hanem hogy elmondja, az ellenzéki képviselők félelmet keltenek, a kérdéseiket pedig
írásban tegyék fel, illetve reklamálhatnak a médiahatóságnál vagy a parlament kulturális bizottságánál. A politikusok hiába próbáltak közbevágni, a köztévé vezetője nem hagyta, azonnal távozott is. Hadházy Ákos ezt követően a 444-nek nyilatkozta: nem mennek haza, maradnak az épületben, mert a kérdéseikre nem kaptak választ.

Szél Bernadett Papp távozása után a Facebook-oldalán azt írta, hogy kihívták a rendőrséget. „Visszahívott a rendőrség. Azt mondták, itt vannak rendőrök az épület előtt, ők nem jönnek be, mi menjünk ki hozzájuk. Továbbra sem a hat húszassal jöttünk.”

Szél Bernadett

Update: Papp Dániel kijött és közölte, hogy nem áll velünk érdemben szóba majd elviharzott. Ld. eddigi utolsó live. Mi pedig kihívtuk a rendőrséget. UPDATE: Visszahívott a rendőrség. Azt mondták, itt...

Sötétség

Este lekapcsolták a világítást az épület várójában, így Hadházyék sötétben kell ácsorogtak. A biztonsági őrök nem engedték őket mosdóba sem, hiába hivatkoztak arra, hogy országgyűlési képviselőként szabadon mozoghatnak az épületben. „Szabad mozgásra nincs jogosultságuk” – közölte velük a biztonsági főnök. Az
az M épületbe kísérnék át őket, mondván, ott elmehetnek mosdóba.

A képviselők kétszer is kihívták a rendőröket, azonban a hatóság két óra alatt sem érkezett meg.

22 óra környékén végül mégis átmentek abba sokat emlegetett másik épületbe. Szél Bernadett élő bejelentkezése szerint ott már fény is volt. Úgy tervezték, ott töltik az éjszakát, reggel pedig saját híradóval jelentkeznek.

Az MTVA egyébként este közleményt adott ki, szerintük újabb jogszabálysértést követett el Hadházy Ákos és Szél Bernadett. Többek között azt írták, hogy „támadó fellépésükkel megzavarták a közmédia működését, illetve nem vették figyelembe a közmédia dolgozóinak személyiségi jogait, akik nem járultak hozzá, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róluk”.

Nem engedték vissza őket a főépületbe

Kedd kora reggel visszaindultak az A épületbe, az M1 és az Echo Tv kamerái kíséretében, azonban nem nyitották ki előttük az ajtót. Szél Bernadették beszámolója és fotói szerint egész éjjel vette őket egy kamera, vélhetően akkor is, amikor aludtak. Végül visszatértek az M épületbe, ahol az éjszakát is töltötték. Délelőtt 10 óra után sajtótájékoztatóval jelentkeznek.

A politikusok hangsúlyozták, hogy teljesen törvénytelen, amit az az MTVA tesz, hiszen nekik képviselőként szabad bejárásuk van ezekbe az épületekbe.

Hadházy 10+1 pontos listája

Hadházy Ákos hétfő délután közleményt is kiadott. Eszerint szeretné meglátogatni az MTVA Kereskedőházát, vagyis a hirdetésekért felelős részleget. Egy közérdekű közleményt kíván elhelyezni a köztévé csatornáin, amely az Európai Ügyészségért folyó aláírásgyűjtésre hívja fel a figyelmet. A médiatörvény alapján ezt díjmentesen kell sugároznia az MTVA-nak, így csak a technikai részletkérdésekről kellene megegyezni.

Valaki kiadta az MTVA-ból a felvételt, amin rángatják, leteperik és vonszolják a biztonságiak Varju Lászlót | Magyar Hang

A köztévé soha nem közölte a felvételt, amin a fegyveres őrök erőszakoskodnak a DK országgyűlési képviselőjével. Most kicsempészték.

Hadházy célja elsősorban, hogy találkozhasson Papp Dániel vezérigazgatóval, aki eddig nem volt hajlandó időpontot adni személyes megbeszélésre. Egy 10+1 pontból álló listát is vitt magával, hogy csak a legemlékezetesebb hírhamisításokra kérdezzen rá.

Decemberben erőszakkal dobták ki őket az épületből a biztonságiak.