Közvélemény-kutatásnak álcázott rémhírterjesztés a NER-érdekében

Közvélemény-kutatásnak álcázott rémhírterjesztés a NER-érdekében

Kihelyezik az őszi önkormányzati választások hirdetményeit a nyíregyházi városháza épületében 2019. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vélhetően naponta több ezer embert hívnak fel az Amygdala Közvélemény-kutatóként bemutatkozó cég munkatársai, hogy aztán kérdésekbe burkolt állításokkal kampányoljanak a Fidesz polgármesterjelöltei mellett. Nemcsak Budapesten, hanem szinte mindenütt, ahol éles verseny várható az önkormányzati választásokon. Nem mondják meg, ki fizeti őket és mennyi közpénzt kaptak erre a feladatra.

Engem január 29-én hívott fel valaki a fenti cég nevében. Általában segíteni akarom a munkájukat, ezért nekik is hosszan válaszoltam a kérdéseikre, amelyek egyre furcsábbak lettek. Sajnos épp nem tudtam rögzíteni a beszélgetést, ezért amikor letettem a telefont, megpróbáltam megtalálni őket a céginformációs rendszerben. Nem sikerült: Amygdala néven nincs cég. Van viszont a debreceni Szinapszis, akivel hosszas levelezésbe bonyolódtam előbb magánszemélyként, aztán újságíróként is. A törvény adta jogaimmal élve kértem a beszélgetés hangfelvételét és a velem felvett, teljesen kitöltött kérdőívet. A következő válasz érkezett Kertész Balázs ügyvezető igazgatótól: „Az Amygdala Közvéleménykutató Intézetet tulajdonló Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatójaként írásban szeretném megválaszolni kérdéseit. A kutatások kérdőívei és megbízóink identitása is üzleti titkot képez, így az Ön által kért kérdőívet sajnálatos módon nem áll módunkban kiadni. A telefonos interjúkról nem készítünk hangfelvételt, így ennek átadása már csak ezért sem lehetséges (azon projektek esetében, ahol hangfelvétel készítését kéri a Megbízónk, ezt a törvényi kötelezettségünknek megfelelően az interjú legelején jelezzük).

A megyei jogú városok felében is nyerhet az ellenzék? | Magyar Hang

A kérdőívekre történő válaszadás önkéntes, Ön is ily módon áldozott rá 15 percet, amit ez úton is szeretnénk megköszönni. Természetesen élhet a törvényben (2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) rögzített törlési jogával, így amennyiben ezt kéri, az Önnel készült kérdőívet és az Ön által adott válaszokat véglegesen töröljük a kutatási adatbázisból. Ezzel együttesen azt is kérheti, hogy telefonszámát biztosan ne hívjuk a későbbiekben a véletlenszám hívások során (tiltólistára tegyük a tárcsázónkban), ezáltal a jövőben nem zavarjuk Önt kutatási kérdéseinkkel.”

A második levél már újságíróként ment, és arról érdeklődtem, a budapesti főpolgármester-választás tárgyában végzett kutatásuknak ki a megbízója, mekkora mintán készül, mekkora a költségvetése, és milyen szakmai elvek alapján állították össze a kérdéseket. Nagyjából ugyanazt a választ kaptam: „a piackutató cégek által végzett munkák túlnyomó része a megbízóink számára féltett, minden szempontból üzleti titkot képező tartalommal bír, így a szerződéseink általában nagyon szigorú titoktartásra köteleznek bennünket minden olyan további kérdéssel kapcsolatosan, amit levele tartalmazott. Ez az egyetlen oka, hogy sajnálatos módon továbbra sem áll módunkban az Ön megkérdezését is érintő kutatásról, bármilyen részletet Önnel vagy mással megosztani. Ez akkor is így történne, ha az Ön által igazgatott Magyar Hang kérne fel bennünket egy kutatásra, meggyőződésem, hogy ez esetben Ön is hasonló diszkréciót várna el tőlünk vagy bármely piaci versenytársunktól.”

Ne féljetek! - Lelki rozéfröccs az önkormányzati választásokra készülőknek | Magyar Hang

A válasszal csak annyi hibádzik – de az nagyon – hogy a Magyar Hang nem közpénzből fenntartott intézmény, állami megrendeléseket nem kapunk, és ha újságunkban valótlan dolgokat közölnénk, akkor a sértett helyreigazítási kérelemmel élhet és kártérítésért perelhet.

Az Átlátszó tavaly nyáron arról írt: nem kis cégről van szó, évi 400 milliós árbevételt jegyeznek, Budapesten és Debrecenben is fenntartanak irodákat. Fő profiljuk pedig a piackutatás és tanácsadás, elsősorban az egészségipar, valamint a gyógyszeripar a szakterületük, ez található a cég honlapján is. Több alkalommal nyertek közbeszerzésen és uniós pályázatokon is. A Magyar Narancs idén áprilisban azt írta:az említett közvéleménykutató által megkérdezettek jó részének az a benyomása, hogy nem is annyira a véleményére kíváncsiak, inkább befolyásolni akarják, ősszel majd kinek a neve mellé tegye a keresztet.

Az Amygdala az elmúlt hetekben-napokban maximális sebességre kapcsolt és a kérdésnek álcázott hazugságokkal kampányol a kormánypárti jelöltek mellett, mindezt közvéleménykutatásként eladva.

Jönnek a választások, jön a sikerpropaganda | Magyar Hang

Keszthelyen például, ahol Nagy Bálint a Fidesz jelöltje, és Czuth László Zoltán összellenzéki aspiráns indul a polgármesteri székért, a következőket kérdezik a telefonon felhívott polgároktól (hangsúlyozzuk, egy polgármesterválasztásról szóló felmérés kapcsán): Ön mennyire ítéli aggasztónak az illegális bevándorlók Magyarországra áralmásának problémáját? Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna? Arra a jelöltre, amelyik támogatja Orbán Viktor bevándorlás-politikáját, és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amely Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne be az Unióba, és lebontaná a kerítést? Inkább szavazna, vagy inkább nem szavazna Nagy Bálintra (Fidesz), ha tudná róla, hogy megválasztása esetén kiharcolná a kormánynál amire a város fejlődéséhez szükség van? Ön inkább szavazna, vagy inkább nem szavazna Czuth Zoltán Lászlóra (független), ha tudná róla, hogy megválasztása esetén Gyurcsány Ferencet és a bukott baloldali erőket segítené a hatalomban? Mi az amit ön legkevésbé kedvel Czuth Zoltán Lászlóban?

Hasonló „közvéleménykutatás” zajlik Gödöllőn is. Gémesi György polgármester hétfőn egy Facebook-bejegyzésben így írt: „Nagyon fontos lett Gödöllő „valakiknek”, hiszen ebben az esztendőben harmadszor bonyolítanak „közvélemény-kutatást” telefonon. Engem is megtaláltak. Természetesen válaszoltam a kérdésekre, amik egyharmada csak rólam szólt. Kicsit viccesnek tűnt a szituáció, hiszen többször magamról kellett véleményt mondani. Az már nem volt olyan vicces, hogy mit sugalltak a kérdések. A legdurvább közülük: »Gémesi Györgyre szavazna akkor is ha kiderülne, hogy hűtlen kezelési ügybe keveredett?«”

A gödöllői polgármestert is érdekelné, az állítólagos társadalomkutató kinek a megrendelésére dolgozik, munkáját ki fizeti, mire használják a kutatás adatait és ki írta a kérdéseket. Gémesi szerint a válasz nem túl bonyolult, hiszen annyi pénze csak egy politikai erőnek van, hogy kifizesse ezeket a nagyon költséges, több milliós „kutatásokat” melyek a kérdéseikkel is irányítják a szavazókat. 

Budapesten is zajlik az élet, egy olvasónk hangfelvételt is készített a szokatlan kérdésekről. Őt a fővárosi főpolgármester-választás kapcsán próbálták befolyásolni, ilyesmiket kérdezve: ön szívesen szavazna Karácsony Gergelyre, ha tudná, hogy bevezetné az ingatlanadót Budapesten? A kérdésekbe burkolt állítások szerint Karácsony maga a patás ördög, aki Gyurcsány Ferencet segítené vissza a hatalomba; megszüntetné a családi adókedvezményt (ami természetesen kormányzati hatáskör, nem polgármesteri, de ne keressünk logikát, ahol nincs – a szerk.), emelné az üzemanyagárakat és bevándorlóknak ajánlaná fel az üresen álló budapesti lakásokat. A hangfelvételen az is elhangzik a közvéleménykutató szájából, hogy Karácsony kabinetének tagjai kiemelkedő fizetést kapnak és luxusautókkal járnak dolgozni, valamint Karácsony egy olyan polgármester, aki a saját kerületét sem tudja kézben tartani.