Közvetlenül Müller Cecíliához fordult Karácsony Gergely, mindeddig hiába

Közvetlenül Müller Cecíliához fordult Karácsony Gergely, mindeddig hiába

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a kormányon keresztül nem sikerült kommunikálnia az operatív törzzsel a főpolgármesternek, Karácsony Gergely hétfőn délelőtt már a tiszti főorvoshoz fordult e-mailben, hogy megkapja a fővárosra vonatkozó adatokat. Az operatív törzs tájékoztatóján ugyanakkor az hangzott el, hogy egyelőre ez hozzájuk nem érkezett meg.

– Meglepetéssel értesültem arról, hogy a múlt heti, Gulyás Gergely miniszter úrnak küldött levelem valamilyen okból nem jutott el az operatív törzshöz. Feltételeztem, hogy a Budapest fővárossal kapcsolatban feladatkörrel rendelkező tárca és az operatív törzs között megfelelően folyik az információáramlás – ezzel vezette fel legfrissebb, ezúttal már kifejezetten az operatív törzsnek küldött levelét Karácsony Gergely.

A főpolgármester – mint írta – a város újranyitása csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet. Ezért kérte az alábbi információkat:

  • A Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb)
  • A Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek
  • A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

Karácsony Gergely külön kitért arra a hétfői sajtóhírre is, miszerint ezután a koronavírus-fertőzéssel kezelt betegeket közúton Budapestre kell szállítani, vagyis az ország egész területéről két fővárosi intézmény folytatja a fertőzött betegek kezelését. Arra kíváncsi, hogy ezt mi indokolja, illetve köze van-e ahhoz, hogy a vidéki kórházakban tapasztaltak megbetegedéseket.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatón elhangzott az az újságírói kérdés, hogy megérkezett-e már hozzájuk Karácsony Gergely adatkérése, Kiss Róbert rendőr alezredes elmondása szerint azonban az ügyeleti központba hétfő reggelig ilyen nem jött.