Kreatív momentumos teraszfoglalás zajlott a fideszes szájzár ellen a Kossuth téren – videókkal

Kreatív momentumos teraszfoglalás zajlott a fideszes szájzár ellen a Kossuth téren – videókkal

Teraszfoglalással demonstrált a Momentum a Kossuth-téren az alapítványi kiszervezés miatt 2021. május elsején (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a jelenlegi fideszes jogszabályok értelmében több, mint egy éve nem lehet demonstrációt tartani, viszont a teraszokon nem tilthatják meg a jelenlétet, a Momentum a Kossuth téren kialakított teraszon demonstrált az ellen, hogy Orbán Viktor egy éve folyamatosan be akarja fogni a nép száját – nyilatkozta a Magyar Hang élő közvetítésében Szél Bernadett országgyűlési képviselő. 

A politikus a parlament épülete előtt szervezett demonstráció konkrét okaként a keddi parlamenti szavazást nevezte meg, amikor a fideszes többség ezer milliárdot szervezett ki a közvagyonból egyetemi magánalapítványokba.

Szél Bernadett elmondta, alkotmányos puccs történt, nemcsak a közvagyont alakították át magánvagyonná az egyetemek esetében, de felháborító az is, hogy Orbán Viktor súlyosan eladósította az országot Kína felé az elmúlt időszakban.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarország laboratóriumában, Ausztriában sokkal kevesebb a koronavírus-fertőzés miatti halott, mint nálunk, mert folyamatos teszteléssel elejét vették a járvány terjedésének, illetve hogy ott semmiféle korlátozás alá nem esik a szabad véleménynyilvánítás, mint nálunk a veszélyhelyzet bevezetése óta. Ezt meg kell magyaráznia Orbán Viktornak, miért nem lehet szabadon véleményt nyilvánítani, miközben teraszon és stadionban, semmi nem korlátozza ezt. 

Orosz Anna, a 11. kerület momentumos alpolgármestere arról beszélt, a 133 kormánypárti képviselő kiszervezte ugyan a közvagyont magánalapítványokba, de ezt vissza lehet fordítani a kormányváltást követően. Mi több, nemcsak az egyetemi vagyonról, de sok más állami tulajdonról, földekről, kastélyokról is szó van. Kiemelte, a legfontosabb tudatosítani az emberekben, hogy a kormánypártok képviselői felelősek mindezért, amiért majd felelniük kell a kormányváltást követően. Mint mondta, remélik, hogy jövőre megkapják a magyar emberektől a felhatalmazást, hogy elszámoltassák a jelenlegi hatalmat mindazért, amit az elmúlt tíz évben elkövettek a magyar nép ellen. 

Hajnal Miklós, a párt alelnökének szavai szerint azzal, hogy Orbán Viktor magánalapítványokba menti a közvagyont, elismerte, hogy vereségre készül. A véleménynyilvánítás kreatív formájának nevezte a mostani teraszozást, amellyel görbe tükröt akarnak tartani a kormány elé. A politikus szánalmasnak tartja, hogy a kormány döntése értelmében most már szinte mindent szabad, focimeccsre járni, vendéglőbe beülni és számos más dolgot, szabadon véleményt nyilvánítani azonban nem. Amennyiben szükség van rá, a kormány továbbra is túlkapásokra készül, és nem minősítik jogszabályellenesnek a hasonló sajtótájékoztatókat, a jövőben is szerveznek hasonlókat.

Miközben a teraszfoglalós sajtótájékoztatót tartotta a Momentum, a helyszínen lévő munkatársunk tudomására jutott, hogy a Parlament sajtóosztályából érdeklődtek a Momentumnál, mi ez az egész. Kisvártatva megjelentek a rendőrök, és az első, nem közszereplőnek látszó hölgyhöz odamentek, és elkezdték kérdezgetni, hátha olyat talál mondani, ami alapján ezt demonstrációnak lehet minősíteni. Ez nem történt meg, és rögvest megjelent Hajnal Miklós is, aki elmondta, hogy ez egy sajtótájékoztató, nem pedig gyülekezés, és még várnak újságírót.

Igazoltatásra és előállításra tehát nem került sor, a rendőrök egy idő után tisztes távolságban várakoztak. A teraszfoglalók végül este negyed nyolc körül összepakolták a kerti székeket és asztalokat, és csendben távoztak.

A teraszfoglalásról készült videót illetve élő közvetítésünket itt és itt megtekintheti.