Külföldön dolgozik tovább a Szegedi rektor ellen etikai vizsgálatot lefolytató pszichiáter

Külföldön dolgozik tovább a Szegedi rektor ellen etikai vizsgálatot lefolytató pszichiáter

Rovó László rektor (SZTE, középen) stratégiai megállapodást ír alá a Honvédelmi Minisztérium államtitkárával, Szabó Istvánnal (b.). Forrás: honvedelem.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horváth Szatmár pszichiáter professzor a Telexnek nyilatkozva arra célzott, hogy köze lehet hétfői felmentéséhez, hogy ő vezette a Szegedi Egyetem rektora elleni etikai vizsgálatot idén tavasszal. 

Az eljárásra azért került sor, mert – mint ahogy azt a Magyar Hang az elsők közt megírta – Rovó László rektor idén márciusban egy ausztriai síelést követően azonnal dolgozni kezdett, sőt operált is, holott az üdülőhelyet lezárták, és önkéntes karantéba vonulásra szólították fel az ott tartózkodókat. Később kiderült, a rektor valóban megfertőződött a vírussal. 

A professzor most arról beszélt a Telexnek, hogy az egyetem februárban meghirdette a Pszichiátriai Tanszék tanszékvezető pozícióját, amire a hat éve regnáló tanszékvezető mellett ő is pályázott, mert szerinte „látszott, hogy a pszichiátria rossz irányba megy”. A pályáztatás egy ideig párhuzamosan folyt a rektor ellen indult etikai vizsgálattal. Horváth hiába érdeklődött telefonon és köremailben is pályázata elbírásáról, azt állítja, soha senkitől nem kapott választ. „Aztán a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor. Úgy voltam vele, hogy ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne” – mondta.

Hétfőn a tanszékvezető és az egyetem jogi osztályának vezetője várta, aki közölte vele, hogy azonnali hatállyal felmentik a munkavégzés alól. 

Az orvost 22 pontban találtak alkalmatlannak. Ezek között szerepelt többek között, hogy Horváth az egyetem rossz hírét keltette, és az is, hogy megkérdezte, ki a tanszékvezető, holott az teljesen nyilvánvaló volt. 

A rektor megállapította a közalkalmazotti létre való alkalmatlanságomat, amit különösen nehezményezek, már csak azért is, mert elmeorvos szakértő vagyok. Lehetőségem sem volt tisztázni magam – mondta a Telexnek Horváth Szatmár.

A portál ügyben megfogalmazott kérdéseire az egyetem ma az alábbiakat közölte: „A cikkek, nyilatkozatok hamisan összemossák a jogviszony megszűnésének kiváltó okait a munkavállaló közéleti szerepvállalásával. Ezt az Egyetem határozottan és egyértelműen visszautasítja. A munkáltatói intézkedéseknek intézményünkben minden esetben alapos és megfelelően alátámasztott indokai vannak. A híreszteléseket jelen tájékoztatáson felül nem kívánjuk kommentálni.”

A pszichiáterprofesszor 16 évig dolgozott az egyetemen, emellett vezető külföldi egyetemen volt vendégoktató, és számos nemzetközi folyóirat szerkesztésén dolgozik, most azt mondja, kénytelen meglépni, hogy külföldre menjen. „Három gyerekem van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni” – mondta