Külön biztonsági őr vigyáz a Csodaszarvas-szoborra

Külön biztonsági őr vigyáz a Csodaszarvas-szoborra

A Csodaszarvas-szobor az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum kertjében (Fotó: Magyar Nemzeti Bank)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig észrevehető, puritán kis sátor áll a Krisztina körúton, a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló, 32 milliárd forintért felújított egykori Postapalota melletti füves területen, az itt felállított Csodaszarvas-szobor tövében – írja a Hvg.hu. 

A sátor egy biztonsági őré lehet, a lap szerint az ő feladata pedig aligha lehet más, mint a 199,5 millió forintért a jegybank által rendelt és tavaly november végén elhelyezett, 11 méteres és 15 tonnánál nehezebb, aranyszínű Csodaszarvas-szobor őrzés-védelme.

A szobor Szőke Gábor Miklós, a NER kedvenc szobrászának alkotása, tavaly decemberi ünnepélyes átadásáról lapunk is írt. Szőke Gábor Miklós készítette egyébként az agancsokból álló üdvözlőkaput a vadászati kiállításra, de legismertebb munkája a Groupama előtt álló Fradi-sas.

A lap kérdéseket küldött a Pénzmúzeumnak és a jegybanknak, hogy megtudja, mennyibe kerül az állandó élőerős védelem a szobor számára, egy 32 millárdos palota mellett. Azt is tudni szerették volna, hogy a feladatra írtak-e ki közbeszerzést, vagy milyen szerződést kötöttek, mert az MNB honlapján a nem alapfeladatok ellátására fordított, ötmillió forintot meghaladó kifizetéseknél ezt nem tüntették fel. Végül rákérdeztek arra, hogy a szobor elhelyezése óta történt-e bármilyen rongálási szándék, illetve volt-e bármilyen káresemény. A cikk megjelenéséig választ nem kaptak.