Külön választották a kórházban lévők adatait, így Orbán nagy bejelentést tehetett

Külön választották a kórházban lévők adatait, így Orbán nagy bejelentést tehetett

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntekre ezer alá csökkent a kórházban kezelt, de lélegeztetőgépen nem lévő koronavírus-fertőzöttek száma, hangzott el Orbán Viktor pénteki rádióinterjúján is. A napi kormányzati adatok szerint 448 az új fertőzött, és 28 beteg hunyt el. Az új fertőzöttek száma az elmúlt héten a kétszáz-ötszáz közti tartományban mozgott, míg a halottak száma néhány tucatnyi most már minden nap.

Ötmillió első oltott után a vakcinaprogram lassulni látszik, most már inkább a második oltások száma mehet fel jelentősebben. Az oltásra regisztráltak száma jelenleg 5 millió 203 ezer fő, így pedig a hatmilliót valóban lehetetlennek tűnik elérni, hacsak nem történik valami váratlan. A második oltását eddig 3 445 577 fő kapta meg, az elsőt pedig 5 084 642 ember.

Úgy tűnik, a kormányzati oldalon külön választották a kórházban lévők és a lélegeztetettek adatait, így Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában elmondhatta, ezer alá csökkent a kórházban lévők száma. Ugyanis míg csütörtökön úgy fogalmaztak, „1215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 136-an vannak lélegeztetőgépen”, addig pénteken így: „999 beteget ápolnak kórházban lélegeztetés nélkül és 121-en vannak lélegeztetőgépen.” A csökkenő tendencia persze így is fennáll, eszerint 1120-an vannak kórházban, de ez nyilván kevésbé lett volna hangzatos szám egy rádióinterjúban. A lélegeztetőn lévők száma is folyamatosan csökken egyébként.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 84 719 fő, ez a szám csütörtökön még 91 164 volt. Az elmúlt hetekben lassabban csökkent az aktív fertőzöttek száma, mostanában kell ez felgyorsuljon az alacsony napi adatok miatt. A harmadik hullám csúcsán, április közepén 272 ezer aktív fertőzött volt, a második csúcsán 198 ezer, a tavaly tavaszi elsőén pedig nagyjából kétezer. A második és harmadik hullám között a legalacsonyabb szám 77 ezer volt február közepén, ezt lassan ismét elérjük. A második hullám emelkedő ágán november 8-án volt 84 ezer fertőzött, akkor ez a szám kifejezetten gyorsan nőtt, miután október 14-én még csak 27 ezren voltak.

Jelenleg Pfizerre, Sinopharmra, korlátozott mennyiségben Modernára és Szputnyikra lehet időpontot foglalni. Kedden 334 ezer Pfizer-oltóanyag érkezett, ebből 175 ezret lehet felhasználni első körös oltásra.

A lazítások értelmében sem vehetnek részt védettségi igazolvánnyal nem rendelkező fiatalok zenés-táncos rendezvényeken, a Zenei Menedzserek Egyesülete kérte ennek feloldását. A kormány ezt követően egyetlen napra, gyereknapra oldott fel a rendelkezést.

„Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a kulturális rendezvényeken való részvétel nagyon pontos szabályozása mellett, a táncos-zenés események engedélyezése kapcsán, egy igen fontos, széles korosztály továbbra is kimaradt a korlátozó intézkedések feloldása közül, ezért 16 év alatti fiatalok semmilyen módon nem vehetnek részt ezeken az eseményeken. A gyermekeknek – 16 éves kor alatt - egyelőre esélyük sincs arra, hogy oltva legyenek. A mostani szabályozás szerint ők felnőtt, védett kísérővel bárhova mehetnek – akár szabadtéren, akár beltéren – kizárólag koncertre nem. A táncos-zenés rendezvényekre vonatkozó kormányrendelet értelmében olyan tarthatatlan, és érthetetlen helyzet állt elő, hogy egy gyerekeknek tartandó koncertre védettségi igazolvánnyal mi, felnőttek elmehetünk, a gyermekeinket viszont nem vihetjük el” - írta levelében a ZEME, de a kormány úgy tűnik, a május 30-ai feloldással kívánja letudni a problémát.