Különleges eljárásban kaphat 300 milliót Tiborcz volt üzlettársa magángaléria létrehozására

Különleges eljárásban kaphat 300 milliót Tiborcz volt üzlettársa magángaléria létrehozására

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiborcz István korábbi üzlettársa, Paár Attila, a 29. leggazdagabb magyar vállalkozó 300 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást igényelt a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ), hogy létrehozzon egy művészeti galériát, ahol a festménygyűjteményét állítaná ki – írta a 24.hu.

A 43 milliárd forint becsült vagyonnal rendelkező győri üzletember cége, a WHB Vagyonkezelő Kft. tavaly nyáron nyújtott be támogatási kérelmet az MTÜ-höz, hogy a Kisfaludy Turisztikai Program forrásaiból pénzt kérjen egy „kortárs galéria és multifunkciós tér” kialakítására. Ezt Győr belvárosában, a Király utcában valósítanák meg, ahol a társaság 2018 második felében szerzett meg egy felújításra szoruló műemléképületet.

A portál birtokába került tervek szerint a sétálóutcák gyűrűjében található ingatlanban három szinten hoznák létre a kiállítást, helyt adva Paár Attila gyűjteményének, ami Cziráky Lajos és Tóvári Tóth István győri kötődésű művészek festményeiből áll.

A vállalkozó korábban a Kisalföldnek adott interjúban beszélt a festmények iránti szenvedélyéről, és arról, hogy tervei közt szerepel egy állandó tárlat létrehozása. A 100 leggazdagabb magyart felvonultató kiadványban tavaly már konkrét elképzeléseit is vázolta a majdani galériáról, ám azt egyik alkalommal sem említette, hogy ezt részben állami támogatásból kívánja megvalósítani - jegyzi meg a 24.hu.

Pedig a kortárs galéria létrehozásának összköltségére 1,2 milliárd forintot számoltak, aminek a negyedét közpénzből fedeznék.

A galéria előzetes megvalósíthatósági tanulmányából kiderül, hogy az épület átalakításának engedélyezési eljárása lezárult, a felújításra pedig jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. Azonban a társaság tájékoztatása szerint egyelőre nem nyerték el az igényelt támogatást.

A cég támogatási kérelme egyébként általánosságokban bővelkedik, a galériába tervezett kávézóról például azt írják: "szeretnénk, ha a kiállítások látogatása mellett szívesen fogyasszanak az arra járok egy jó kávét, egy üdítőt és egyenek egy finom süteményt a képeink között. Motiválnánk vendégeinket, hogy beszélgessenek nálunk és használják a szépen felújított tereinket".

Paár Attila cége nem egy konkrét pályázati felhívásra jelentkezett, hanem a társaság maga kereste meg ötletével a turisztikai ügynökséget egyedi támogatásért.

A 24.hu már korábban is írt arról, hogy egyedi, „ad hoc” döntésekre hivatkozva, a nyilvánosság számára elérhető pályázati kiírás nélkül oszt akár több százmillió forintos vissza nem térítendő támogatásokat a Guller Zoltán vezette turisztikai ügynökség.

Kért és kapott 811 millió forintot Zoób Kati divattervező, de élt a lehetőséggel Balatonboglár fideszes önkormányzata is. Szintén ezen a nem nyilvános csatornán kért 286 millió forint támogatást cégével Tasnádi László, az Orbán-kormány volt rendészeti államtitkára, az adóhivatal korábbi bűnügyi igazgatója, egykori III/II-es tiszt is egy balatoni panzió megépítéséhez.

Ugyanakkor a több mint nyolcvan hasonló pályázat közül a turisztikai ügynökség eddig csupán annak a hatnak az adatait közölte honlapján, amelyekre a portál rákérdezett, ezért cikksorozatban mutatják be a nyilvánosság elől elzárt „egyedi pályázatokat”.