Különleges kezelés mentheti meg a háromgyermekes édesanyát

Különleges kezelés mentheti meg a háromgyermekes édesanyát

Hegedűs Márti

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egykori kollégánk, a háromgyermekes édesanya és kiváló fotóriporter, Hegedűs Márta súlyos beteg. Szervezetét rák támadta meg, amely bár előrehaladott állapotban van, egy speciális kezeléssel jó eséllyel gyógyítható lenne. A több millió forintos gyógyszer állami támogatását azonban szigorú feltételekhez kötik, és Márti kérelmét elutasították, családja és barátai így most a nyilvánossághoz fordultak segítségért.

Frissítés: szombat délben közölték, hogy sikerült összegyűjteni a szükséges pénzt.

Hegedűs Mártinál 2019 májusában – annak ellenére, hogy rendszeresen járt szűrővizsgálatokra – méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. A betegség már akkor annyira előrehaladott állapotban volt, hogy azonnal műteni kellett, majd később még több életmenő sebészeti beavatkozásra is szükség volt. Időközben sugár-, valamint kemoterápiás kezelésen is átesett, de az utóbbit végül meg kellett szakítani, mert leálltak a veséi.

Márti állapota most kritikus, több áttét is megjelent, rendszeresen fájdalmai vannak, és egyre fáradékonyabb – írják a családja és barátai által létrehozott Facebook-oldalon. Az orvosok javaslatára egy molekuláris diagnosztikai vizsgálatot is elvégeztetett, ami reményt keltő eredményt hozott: olyan típusú rák támadta meg a szervezetét, amit nagy eséllyel sikeresen lehet gyógyítani egy speciális immunterápiás kezeléssel. A több millió forintba kerülő gyógyszer állami támogatásához viszont szigorú feltételeknek kell megfelelni. Márti kérelmét sajnos elutasították, mert az egyik vizsgálati eredmény rossz értéket mutatott, az úgynevezett programozott sejthalál receptor (PD-1) és a liganduma (PD-L1) gátlóiról van szó. Csakhogy, az elbírálás után néhány nappal a gyógyszert gyártó cég a készítmény törzskönyvébe beiktatott egy tudományos vizsgálatokkal alátámasztott eredményt, aminek az a lényege, hogy a már említett rossz értékek (PD-1/PD-L1) esetén is hatásos lehet a kezelés, ha az úgynevezett tumor mutációs terhelés (TMB) megfelelő értéket mutat. Márti esetében ez a feltétel már teljesül, tehát a tudomány jelenlegi állása szerint rendkívül jó esélyei vannak arra, hogy a terápia eredményes legyen.

Márti három gyermeket nevel, Lili 8, Dani 4, Tomi 3 éves. Ők még nem értik, miért szomorú az anyukájuk, miért nem tud velük annyit játszani, miért fárad el olyan könnyen, és mi az a betegség, ami miatt annyiszor megy kórházba. Talán csak azt érzik, hogy valami nagyon nagy baj van. Márti egyetlen reménye, ha időben el tudja kezdeni az immunterápiás kezelést. Ő most nem a csodában, hanem az orvostudomány legfrissebb, klinikai vizsgálatokkal igazolt eredményeiben bízik, de ahhoz, hogy ez a remény ne vesszen el, nagyon sok segítségre van szüksége. Tudják, 16.800.000 forint rengeteg pénz, de ha bárki, bármilyen összeggel, vagy az oldal megosztásával segíteni tud, nagyon hálásak lennének...

Bankszámlaszám: 11600006-00000000-29775673. A kedvezményezett neve: Csóka-Hegedűs Márta
paypal.me/MartaCsokaHegedus
IBAN: HU30116000060000000029775673