Különleges koronavírus elleni terápiába kezdenek egy súlyos magyar betegen – videóval

Különleges koronavírus elleni terápiába kezdenek egy súlyos magyar betegen – videóval

Koronavírus idején a Szent László Kórház (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírusos betegek tíz százalékánál lépenek fel súlyos tüntetek: egy általános gyulladásos állapotba kerülnek, amit úgy hívnak, hogy citokinvihar – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója csütörtök reggel a köztévé egyes csatornáján.

Vályi-Nagy István arról beszélt, hogy a szervezet citokinvihar nevű reakciója egy nagyon erős immunválasz, s ez a beteg szerveit fenyegeti, elsősorban a tüdőt, de a szívet és a veséket is. Az ilyen állapotba került betegek ekkor általában nemcsak tüdő-, hanem több szervi elégtelenségben halnak meg.

A főigazgató hangsúlyozta, létezik olyan terápia, amely passzív immunizálással gyógyít. A terápia során nem a betegek immunrendszerére hatnak, hanem már felgyógyult emberek ellenanyagait használják fel a betegség leküzdésére. Csütörtökön ezzel a terápiával igyekeznek segíteni egy súlyos állapotban lévő magyar betegen.

Minden bizonnyal ehhez az eljáráshoz keresett tegnap újabb donorokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a szervezet honlapján megjelent felhívással.

Koronavírusból már kigyógyult betegek antitestjeivel kezelnék a fertőzést