Különös ötlet: Orbán Rogánnak engedi át a költségvetési maradványok elosztását

Különös ötlet: Orbán Rogánnak engedi át a költségvetési maradványok elosztását

Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. december 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a miniszterelnök kabinetfőnökét, vagyis Rogán Antalt bízta meg az előző években a Magyar Államkincstárnál felhalmozódott költségvetési maradványok elosztásával, konkrét előirányzatokhoz való rendelésével, valamint az azonosítás alatt álló kiadások és bevételek megfelelő fejezeti kezelésű előirányzatra és azon belül rovat mélységű előirányzatra történő besorolásával – írja egy április 21-i kormányrendelet alapján a hvg.hu.  Ezen felül Rogánnak „az azonosítás alatt álló kiadások és bevételek megfelelő fejezeti kezelésű előirányzatra és azon belül rovat mélységű előirányzatra történő besorolásáról” is gondoskodnia kell. Sok időt nem kap rá, mindezt csütörtökig el kell végeznie. 

A lap emlékeztet, hogy a központi költségvetés és az államháztartás kezelése eddig a Pénzügyminisztérium, illetve Varga Mihály miniszter hatásköre és feladata volt.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium tévesnek nevezte, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter feladat- és hatáskörét érintő, általános érvényű változás történik. A hivatkozott határozati pont ugyanis kizárólag a Tihanyi Alapítvány átadás-átvételére vonatkozik a miniszterelnök kabinetfőnökétől a Miniszterelnökséget vezető miniszter részére. Amennyiben egy feladat az egyik miniszter hatásköréből átkerül egy másik miniszterhez, úgy a gyakorlatnak megfelelően elsősorban az átadónak van feladata. A technikainak tekinthető határozat mindhárom pontja kizárólag erről szól, a kormánynak nincs szándékában az államháztartást érintő feladatok miniszterek közötti rendszerszintű átalakítására.