Külpolitikai témák uralták az EU-csúcsot, a jogállamisági vita még hátravan

Külpolitikai témák uralták az EU-csúcsot, a jogállamisági vita még hátravan

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, mielőtt elmondja beszédét az Európai Parlament plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió vezetői úgy döntöttek, hogy szankciókat alkalmaznak Fehéroroszország ellen, és fokozzák a Törökországra nehezedő nyomást: ez volt a fő kompromisszum a kétnapos csúcstalálkozón, amelyet az EU állam- és kormányfői tartottak Brüsszelben – írja az Euronews összefoglalójában. A pénteki zárónapon szóba került a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kialakult helyzet, de olyan fontos kérdéseket is megvitattak, mint például a Brexit.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök intenzívebbé akarja tenni a tárgyalásokat Londonnal, és szombaton személyesen fog beszélni a brit miniszterelnökkel. A nehézségek ellenére sem hajlandó bedobni a törülközőt.

„Ahol van akarat, ott van egy járható út. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy sok különböző területen történtek előrelépések, de a legnehezebb kérdések még mindig teljesen nyitottak. És ez már a tisztesség kérdése” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen a találkozó után arról is beszélt, hogy az unió már most tárgyal gyógyszercégekkel és részt vesz a vakcina gyártásának kiépítésében. Emellett stratégiát dolgoznak ki arról, kiket oltsanak be az elsők között.

Az európai vezetőket is aggasztja a koronavírus miatti helyreállítási csomag ratifikálása, mivel sok országnak sürgősen szüksége van a pénzre. De a holland miniszterelnök, Mark Rutte, illetve a „fukar” országok is a pénzt a jogállamiság tiszteletben tartásához akarják kötni. A csúcson az Orbán-kormány által vitatott jogállamiság kérdését most nem érintették, de ez ügyben az Európai Parlament és az Európai Tanács képviselői hétfőn folytatják az egyeztetéseket.

https://hang.hu/belfold/2020/09/30/soros-jelentesnek-tartjak-a-megszolalt-fideszesek-a-magyar-jogallamisagrol-keszult-beszamolot/

„Tudjuk, hogy vannak olyan nehéz témák a tagállamok és az Európai Parlament között, amelyeket meg kell oldani. A júliusi megállapodásunk politikai csomag volt, és nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb képesek legyünk teljesíteni ezt, ez közvetve hitelességi kérdés” – érvelt ezzel kapcsolatban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Mint a csúcs utáni sajtótájékoztatón hozzátette, az uniós költségvetésről „egészen rövid megbeszélés” folyt csak.

Törökországgal kapcsolatban az EU-csúcson úgy határoztak, hogy felszólítják Törökországot, folytasson párbeszédet a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult konfliktus rendezése céljából. Ciprus és Görögország elégedett volt azzal a döntéssel, hogy ha nem tapasztalható jelentős változás, akkor rövid eljárásban szankciókat alkalmaz az EU. De Ankara már úgy reagált erre, hogy nem fogadja el, ha fenyegetik.

Ami a Fehéroroszország elleni szankciókat illeti, 40, a belarusz elnökhöz közel álló szereplő ellen beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelt el Brüsszel – írja a Politico. Ezzel azt akarja elérni, hogy Lukasenka kezdjen tárgyalásokat a fehérorosz ellenzékkel a belpolitikai válság rendezése érdekében. Válaszul a belarusz külügyminisztérium pénteken közölte, hogy összeállítottak egy listát olyan EU-s tisztségviselőkről, akik a jövőben nem léphetnek be Fehéroroszországba.