Külügy: Közel a kínai és orosz vakcinák beszerzése

Külügy: Közel a kínai és orosz vakcinák beszerzése

Budapest, 2019. október 30. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) a Liszt Ferenc-repülõtéren 2019. október 30-án. MTI/KKM

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter karanténból jelentette be csütörtökön valamivel öt óra után, hogy Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel megállapodtak, Oroszország decemberben kis mennyiségben szállít oltóanyagot hazánkba a bevizsgálásokhoz, együttműködnek az engedélyeztetésben. Nagyobb mennyiségű vakcina január második vagy harmadik hetében érkezhet, de a hazai gyártás is szóba került a megbeszélésen. 

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/212108373615054

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szintén a Facebookon beszélt arról, közel járnak ahhoz, hogy a magyar kormány egy kínai gyártótól vakcinamintát kapjon bevizsgálásra. A bejelentés szerint ezzel az első között lennénk Európában, vagy mi lennénk az elsők. Összesen három kínai gyártóval tárgyalnak, illetve orosz és izraeli gyártókkal is folynak a megbeszélések. 

https://www.facebook.com/menczer.tamas/posts/3398775890202044

A videó végén az államtitkár odaszúrt egyet Brüsszelnek, amikor a következőket mondta: „hogyha keleten előbb találják az ellenszert, akkor sem a brüsszeli lobbi, sem a gyógyszermultik lobbija nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy a vakcinát Magyarországra hozzuk. A magyar emberek egészsége az első!”