Afganisztánban rekedt magyarok: még nem jutott el mindenki a kabuli reptérre

Afganisztánban rekedt magyarok: még nem jutott el mindenki a kabuli reptérre

A Planet Labs Inc. amerikai magánvállalat által 2021. augusztus 18-án készített műholdkép a kabuli nemzetközi repülőtérre tartó járművekről (Fotó: MTI/AP/Planet Labs Inc.)

Fotó: Planet Labs Inc.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök hajnalban megérkezett a németországi Frankfurtba az a huszonhat magyar állampolgár, akiket Afganisztánból menekítettek ki repülőgéppel - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente elmondta, a magyarok már biztonságban vannak, és valószínűleg csoportokban érkeznek Budapestre még csütörtökön.
Szólt arról is, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették „különböző minőségekben″. A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba – tette hozzá.

– Nem volt egyszerű megszervezni az utat, hiszen nemcsak Kabulban vannak kaotikus állapotok, hanem az egész közép-ázsiai légtérre jellemző az, hogy ott tülekedik a fél világ, mindenki menekítené ki az állampolgárait – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen járt közbe az üzbég miniszterelnök-helyettesnél, hogy soron kívül megkapják a magyar gépek az engedélyt, hogy Üzbegisztán légterén átrepülhessenek és üzemanyaghoz jussanak.

Magyar Levente nagy kérdésnek nevezte, hogy Kabulban milyen állapotok fogadják a magyar gépeket, és milyen ütemben tudják majd felvenni az utasokat, de – mint ígérte – mindent megtesznek, hogy a repülőgépek ne üresen legyenek kénytelen visszatérni Magyarországra.
Hangsúlyozta, hogy Magyarország semmiféle „elosztási mechanizmusban” nem kíván részt venni az afganisztáni menekülthullám kapcsán. – A mi álláspontunk sziklaszilárd: ide senki nem jöhet, akit mi nem hagyunk jóvá, akit nem fogadunk be, és akit mi befogadunk azok kizárólag azok az afgán állampolgárok, akik a magyar csapatoknak valamilyen módon a segítségére voltak az elmúlt években – emelte ki az államtitkár.

Kérdésre elmondta azt is, a mostani helyzet szerint akár néhány hét is rendelkezésre állhat, hogy a menekítési műveleteket elvégezzék, de ebben nem lehet bízni, így most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban elszállítsák az ottrekedteket. – Kérdéses az is, hogy az afgán civilek, akik ígéretet kaptak a távozásra, valóban eljutnak-e a kabuli repülőtérre. Egyelőre még a magyarok közül sem jutott el mindenki a kabuli légikikötőbe – tette hozzá Magyar Levente. A magyar repülőgépre felszálló afgánokat előzetesen a nemzetbiztonsági szakszolgálatok átvilágították, így olyan nem jöhet Magyarországra, akit „ne ismernénk”, hiszen ezek az emberek éveken át dolgoztak a magyar csapatokkal – mondta az államtitkár

Magyar Levente szerdán jelentette be: önálló magyar mentőakció indul Afganisztánban rekedt magyar állampolgárokért. Akkor a miniszterhelyettes azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hány magyar tartózkodik Afganisztánban. Pusztán annyi megjegyzést tett, hogy „fel fognak férni egy gépre”. 

(MTI)