Külügyminisztérium: kimenekítettek 26 magyart Kabulból

Külügyminisztérium: kimenekítettek 26 magyart Kabulból

Boeing C-17 Globemaster (Fotó: Wikipedia/Gerard van der Schaaf)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kabulból Taskentbe menekítettek 26 magyar állampolgárt Magyarország katonai szövetségesei – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerda délután közleményben az MTI-t.

– A magyar féllel egyeztetve, katonai szövetségeseink légi úton kimenekítettek 26 Kabulban rekedt magyar állampolgárt – fogalmaz közleményében a tárca. „A magyarok jelenleg Üzbegisztán fővárosában, Taskentben tartózkodnak” – tették hozzá.

Ahogy arról korábban lapunk is tájékoztatott: Magyar Levente, a szaktárca parlamenti államtitkára korábban sajtótájékoztatón azt közölte, hogy önálló magyar mentőakció indul Kabulba és 26 ember hazahozatala már biztosított. A politikus arról is szólt, hogy a magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam.

Az államtitkár kitért arra, hogy a pápai repülőtérről induló szállítógépek teljesítenek Afganisztánnal kapcsolatos feladatokat, de NATO-parancsnokság alatt állnak, ezért erről több információ nem adhatnak.

A Flightradar24 elnevezésű alkalmazás szerint, amellyel légiközlekedést élőben lehet figyelni, a szlovák légierő Leonardo C-27J Spartan típusú gépe is akcióban van, és vélhetően saját embereit hozza haza Afganisztánból. A gép cikkünk megjelenésekor az azeri légtérben járt.