Külügyminisztérium: Nem vettünk hamis maszkokat

Külügyminisztérium: Nem vettünk hamis maszkokat

Fotó: Unsplash/Claudio Schwarz Képünk illusztrációó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország nem vásárolt rossz minőségű maszkokat Kínából  – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön, az MTI-vel.

Egy nappal korábban az Átlátszón jelent meg cikk arról, hogy akár 7,8 millió darab, hamis CE- és FFP2-jelzésű kínai maszkot is vásárolhatott a magyar külügy. Az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. által gyártott maszkokra a cikk szerint uniós riasztást adtak ki. A szerződés legutolsó változata szerint az Ouleok egyike annak a három gyártónak, amelyeknek a termékeiből vásárolt a külügy.

A KKM szerint azonban 150 millió darab maszkot vettek az egészségügyben dolgozóknak, és az egyik beszállító – amely a 150 millióból 9 millió maszkot hozott – esetleges forrásként egy olyan céget is feltüntetett, amelynek terméke nem megfelelő. A KKM kiemelte ugyanakkor, hogy a nem megfelelő terméket kínáló céggel megállapodás nem született, tehát ettől a cégtől maszkot nem vásároltak.

A Gyömrői-sarok Projekt Kft. az MTI kérdésére megerősítette, hogy az Ouleok cégtől nem szállított maszkot Magyarországra. Lehetőségként ez a cég is felvetődött, de a céget megvizsgálták, a lehetőséget elvetették, szerződést nem kötöttek. A maszkokat más cégektől vásárolták.