Kunetz Zsombor: Ez az összeomlás

Kunetz Zsombor: Ez az összeomlás

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház (Forrás: az intézmény Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez az összeomlás – így jellemezte Kunetz Zsombor, hogy a fertőzöttek számának emelkedése miatt a veszprémi kórházban már korlátozták a járóbeteg-ellátást és a szakrendeléseket. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy az egészségügyi rendszer „jól állja a sarat”.

Miután egyre több a koronavírusos beteg, hétfőtől korlátozás lépett életbe a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban. Az intézmény a honlapján tájékoztatott arról, hogy a főigazgató utasítása alapján a járóbeteg szakrendeléseken kizárólag az akut ellátásra szoruló betegeket fogadják. Ezért arra kérnek mindenkinek, hogy akiknek nincs azonnali, sürgős ellátásra szükségük, de mindenképpen tanácsot, javaslatot szeretnének kérni a betegségükkel kapcsolatban, illetve krónikus betegként gyógyszerre lesz szükségük, hívják az adott szakrendelést. Azt ugyanakkor kiemelték, hogy az onkológiai betegek esetében a kemoterápiás és a sugárterápiás kezelések – megfelelő járványügyi intézkedések mellett – továbbra is zajlanak.

Kunetz Zsombor szerint ugyanakkor ez már az összeomlás. Hiszen „annyira nincs semmi baj, annyira meg sem rezdült az egészségügy, hogy a veszprémi kórház már a járóbeteg ellátását, azaz a szakrendelést is kénytelen korlátozni”. Végigvette, hogy az akut ellátáson kívül szünetel többek között a gyermek neurológia, a gyermek epilepszia, a kardiológia, a gasztroenterológia, illetve itt említette a rákos betegek megfelelő gondozását is. Ez az, amiről a kórház ugyanakkor azt írta, hogy a kezelések esetükben továbbra is zajlanak.

Az egészségügyi szakértő szerint csak a kötelező oltással, illetve annak teljes beadásáig az oltatlanokra kiterjedő korlátozással lehet az ilyen leállások időintervallumát csökkenteni.

Az egészségügy állapotáról egyébként szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor úgy fogalmazott, „a magyar egészségügyi kapacitás jól állja a sarat”.