Kutatás: Gyurcsány visszavonulása javítana az ellenzék esélyein

Kutatás: Gyurcsány visszavonulása javítana az ellenzék esélyein

Gyurcsány Ferenc (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A földcsuszamlásszerű Fidesz-győzelem okairól kérdezte az ellenzéki és a bizonytalan szavazókat a 21 Kutatóközpont megbízásából az Iránytű Intézet. A teljes mintában 1850 válaszadó szerepelt, de ennek az elemzésnek a kérdéseit csupán annak a 852 válaszadónak tették fel, aki nem a Fideszre szavazott (vagy egyáltalán nem szavazott) – írja a 24.hu.

A felmérés szerint a megkérdezettek relatíve többsége, 47 százalék szerint a kormánypártok anyagi és főleg médiafölénye volt a vereség fő oka, de minden második választó szerint az ellenzék elégtelen teljesítménye is hozzájárult az egyértelmű végeredményhez. Az ellenzéki pártok szimpatizánsai közül messze a Demokratikus Koalíció hívei között vannak azok – 70 százalék –, akik szerint a kormány túlhatalma volt a vereség oka.

Az összes nem fideszes megkérdezettnek csak 30 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz túlhatalma és az ellenzék gyenge teljesítménye együttesen okozta a nagy bukást.

A felmérés szerint a nem fideszes válaszadók mindössze 26 százaléka mondta azt, hogy az egyes vezetőket mind terheli felelősség a gyenge eredmény miatt. Ugyanakkor a megkérdezettek háromnegyede szerint növelné az ellenzéki pártok sanszait, ha Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke visszavonulna a politizálástól. Az MSZP-sek 72, a jobbikosok 80, a momentumosok 89 százaléka, de a pártnélküliek, sőt a kutyapártosok és mihazánkosok túlnyomó többsége is ezen a véleményen van. De még a DK-sok 42 százaléka is egyetért az állítással. A DK-s válaszadók kedvelik ugyan a volt miniszterelnököt, de tudatában vannak annak, hogy jelenléte sok választót taszít, továbbá az sem zárható ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt már sok Gyurcsányt nem kedvelő embert tud megszólítani – áll az elemzésben.

A kutatásból kiderül az is, hogy Márki-Zay Péter politikai pályafutását illetően sincs nagy lelkesedés az ellenzéki körökben. Az elbukott miniszterelnök-jelöltnek a nem fideszesek 49 százaléka szerint ideje lenne új munka után néznie – ellenzői a DK-sok (64 százalék) és MSZP-sek (61 százalék) és Mi Hazánk-szimpatizánsok (61 százalék) között találhatóak legnagyobb arányban.