Kutatóintézetek: Vizi E. neve is felmerült vezetőként, ám erről a tudós nem értesült

Kutatóintézetek: Vizi E. neve is felmerült vezetőként, ám erről a tudós nem értesült

Vizi E. Szilveszter a 10 éves a Wikpédia konferencián (fotó: Báthory Péter/Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár még „több név is van a kalapban”, de nagy rá az esély, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke irányíthatja majd a kutatóintézeteket – közölte a kormánypárti Magyar Hírlap. Jelen állás szerint ugyanis Vizi E. Szilveszter lehet majd az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testületének vezetője.

A testületbe fele-fele arányban az Akadémia és a kormány delegálja embereit, az élre pedig egy Palkovics László miniszter és Lovász László akadémiai elnök által elfogadott, „konszenzusos jelöltet” szánnak. Vizi E. 2002 és 2008 között volt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A hvg.hu megkeresésére Vizi E. azt mondta, ő nem tud a jelöléséről, arról hivatalosan nem értesítették, és senki nem kereste ebben az ügyben.

Hiába tiltakoztak az akadémikusok, a héten végül megszavazták a kutatóintézet-hálózat elvételét és ELKH alá való besorolását. A lépést a tudósok az MTA függetlenségének megszüntetéseként értékelték, egy időre pedig az Akadémia helyesírás-ellenőrző aloldala is elsötétült.

A teljes német tudomány tiltakozik az MTA miatt | Magyar Hang

A tíz legnagyobb, legjelentősebb német tudományos kutatási intézmény vezetője egy nappal az MTA-törvény megszavazása előtt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy élesen tiltakozzanak az Akadémia bedarálása ellen, és egyértelműsítsék, hogy nem igaz Palkovics László innovációs és technológiai miniszter állandó hivatkozása, miszerint az átalakítás csak a német modellt követi.

Bár kormányoldalról a német példára hivatkoztak, de a tíz nagy német tudományos szervezetet vezető akadémikusok július elsején azt írták Orbán Viktornak: „Az az állítás, miszerint az új kutatóhálózat a Max Planck Társaság mintájára épülne, tényszerűen hamis.” A levelet aláírta többek közt az Alexander von Humboldt Alapítvány, a DFG Német Kutatási Alap, a Leibniz Társaság, a Német Tudományos Akadémia és a Max Planck Társaság vezetője is. A németek rendkívül aggasztónak látják, hogy a magyar kormány határozná meg a jövőben, mit lehet és mit nem kutatni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.