Kutatók kiszámolták a kormány vakcinatáblázatából, hogy valójában a kínai oltás a legkevésbé hatékony

Kutatók kiszámolták a kormány vakcinatáblázatából, hogy valójában a kínai oltás a legkevésbé hatékony

Újonnan érkezett kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák Tóth Imre veszprémi háziorvos Ördögárok utcai orvosi rendelőjében 2021. március 4-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább gyűrűzik a kormány által magyarázat és forrásmegjelölés nélkül kiadott vakcinahatékonysági táblázat körüli felzúdulás. És ez most olyan fordulatot vett, amire valószínűleg a kormány se számított. Két magyar kutató ugyanis a nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján kiszámolta, hogy ha az adatok mélyére tekintünk, kiderül, hogy a Sinopharm vakcinája a legkevésbé hatékony. A magyar tudomány helyzetét jól mutatja, hogy a kutatók, tartva a munkahelyi retorzióktól, nem vállalták a nevüket, de a tanulmányt közlő Telex egy független szakemberrel lektoráltatta az eredményeket.

Bár a kormány és az operatív törzs nem bánik bőkezűen a vakcinálási kampány átláthatóságához szükséges adatokkal, az európai járványügyi hatóságnak (ECDC) mégis jelenteniük kell, hogy mikor, milyen és mennyi vakcinát adtak be. Az ECDC pedig nyilvánosan elérhetővé teszi az adatokat, amelyekből kiderül, hogy a vakcinahatékonysági leányzó fekvése pont fordítottja annak, mint amit a propaganda abból a néhány számból láttatni próbál.

Forrás: Telex

Számos körülményt fontos ugyanis számba venni a hatékonyság elemzésekor. Legfőképpen azt, hogy kiknek és milyen régóta adják az adott vakcinát. Magyarországon a Pfizer oltóanyagával oltanak legrégebben, így az ezzel az oltóanyaggal immunizált embereknek volt a leghosszabb idejük megbetegedni. A kínai oltást sokkal később kezdték használni, a második dózis után a legtöbb oltottnál még alig telt el idő, így alig lett volna esélyük megfertőződni, még akkor is, ha csak placebót kapnak.

Forrás: Telex

Az elemzés eredményei szerint a kínai vakcinánál a legmagasabb az időarányos halálozás. Az időarányos megbetegedés az AstraZenecánál a legmagasabb, de a Sinopharm ott van a nyomában. Viszont a Szputnyik-V kifejezetten jól teljesített mindkét mutatóban.

Forrás: Telex

Ugyanakkor ez az elemzés sem magyarázza meg azt az alig hihető állítást, miszerint a Pfizer mindkét dózisát megkapott emberek között 175-en elhunytak Covid-fertőzés következtében, miközben az összehasonlíthatatlanul nagyobb Egyesült Államokban ennek alig a fele Pfizer-oltott hunyt el koronavírus fertőzésben.

Címkék: koronavírus