Kutyapárt: Az a célunk, hogy jövőre mi találjuk törvénytelennek az ÁSZ működését

Kutyapárt: Az a célunk, hogy jövőre mi találjuk törvénytelennek az ÁSZ működését

Fotó: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Úgy nem tudunk az ellenzéktől szavazatokat elvenni, ha az Állami Számvevőszék (ÁSZ) már régen orvosolt problémákat tesz nyilvánossá többhónapos csúszással” – így reagált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) lapunknak arra, hogy az ÁSZ törvénytelennek találta a párt alapítványának, a Savköpő Menyét Alapítványnak a 2018-2019-es gazdálkodását.

Nagy Dávid pártigazgató kérdésünkre azt írta: „levélben, e-mailben, faxon és telefonon is egyeztettünk a felvetett hiányosságokról (nem, faxon tényleg nem), a jelentés minden felvetésére válaszoltunk”.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen intézkedéseket tesznek az ÁSZ ellenőrzésének megállapításai után, a pártigazgató azt közölte: nem csak az ÁSZ ellenőrzés megállapításai alapján, hanem attól függetlenül is folyamatban van a pénzügyi adminisztráció teljes megújítása, a bizonylati fegyelem szigorítása, a feladat-felelősségi és hatáskörök újragondolása, a kötelezettségvállalási és engedélyezési rendszer továbbfejlesztése. NAV-kompatibilis szoftverekkel támogatják az ügyviteli folyamatokat (szamlazz.hu, smartbooks), emellett rendszeres vezetői ellenőrzési és beszámoltatási gyakorlatot is bevezetnek.

– Új alkalmazottakat vettünk fel, köztük kampánykoordinátorokat, ügyvezetőt, igyekszünk erősíteni a párt adminisztrációs folyamatait. Az a célunk, hogy jövőre ilyenkor mi találjuk törvénytelennek az ÁSZ működését – magyarázta Nagy Dávid pártigazgató, azt is hozzátéve, hogy „Ja, és annyi excelünk lett, hogy 5 egyetemi docenst kellett felvenni a kezelésükre”.

Mint arról beszámoltunk, a számvevőszék azért marasztalta el a viccpártot, mert a hozzá tartozó Savköpő Menyét Alapítvány nem alkotta meg a gazdálkodásának belső szabályait. Mint az ÁSZ közleményében írta, a 2018-2019-es időszakban nem rendelkezett a számviteli törvény szerinti számviteli politikával, nem biztosította a közpénzekkel való ellenőrizhető, elszámoltatható és átlátható gazdálkodás feltételeit. A beszámolási kötelezettségét sem teljesítette, továbbá nem rendelkezett számviteli beszámolóval, valamint nem készítette el tevékenységéről szóló éves jelentést sem.

Ezek alapján azt állapították meg, hogy az alapítvány 2018-2019. évi gazdálkodása nem volt törvényes, a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával a nyilvánosság előtt nem számolt el.

A Kutyapárt által 2018-ban létrehozott alapítvány a költségvetésből 2018-ban 8,1 millió, 2019-ben pedig 41,3 millió forint állami támogatást kapott.